Zalmsalade met gegrilde groene asperges, krieltjes en munt-dilledressing
Description
2
- De zalmsalade wordt als lunch geserveerd.
- Maak je kleinere porties, dan kan het als voorgerecht gebruikt worden.
Scale
Ingredients
Salade | |
Zalmfilet, met vel (125 g/pp) (st) | 2 |
Krieltjes, schoongeboend (g) | 300 |
Groene asperges (g) | 100 |
Citroen, zeste en sap (st) | 1/2 |
Munt (takje) | 6 |
Dille (takje) | 6 |
Sla naar keuze | |
Boter | |
Olijfolie | |
Dressing | |
Olijfolie | |
Komkommer, grof geraspt (st) | 1/2 |
Citroen | ½ |
Griekse yoghurt (el) | 2 |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zalm
- Scheur een groot, vierkant stuk aluminiumfolie af en leg de zalm er met het vel naar beneden op.
- Wrijf de vis in met een snufje peper en zout, een klontje boter, een scheutje olijfolie en een scheutje citroensap.
- Vouw de aluminiumfolie om de zalm heen en maak de uiteinden goed dicht. De toegevouwen bovenzijde blijft naar boven gericht zodat er geen vocht kan uitlopen.
- Leg het pakket exact 8 min. op een bakplaat in de hete oven en laat de zalm vervolgens in de folie afkoelen.
Aardappelen
- Doe intussen de nieuwe aardappeltjes in een grote pan met gezouten, kokend water.
- Pak de bosjes munt en dille bij elkaar en trek er de bovenste 5 cm af. Leg de topjes apart, bind de takjes bij elkaar en doe ze bij de aardappelen in de pan.
- Hoe snel je aardappelen gaar zijn, is afhankelijk van hoe ‘nieuw’ ze zijn. Hoe verser ze zijn, hoe korter de kooktijd. Begin ze na 8-10 min. te controleren. Je kan ook voorgekookte aardappelblokjes kopen. Dan zijn 4 min. kooktijd voldoende. Ze moeten lekker zacht zijn.
- Giet de aardappelen af, vis de takjes uit de pan en gooi ze weg. Laat de kleine aardappeltjes heel, druk grotere exemplaren een beetje plat of snijd ze doormidden of in kwarten, en schep ze op een mooie serveerschaal. Strooi er wat peper en zout over en besprenkel ze met een flinke scheut citroensap.
Asperges
- Laat de grillpan goed heet worden.
- Smeer de asperges met wat olijfolie in.
- Leg de asperges in de hete grillpan.
- Keer de asperges na een minuutje om en hou ze verder in de gaten.
- Gril ze om en om voor ongeveer 5 min.
- Haal ze uit de pan en leg op een bord.
- Bestrooi ze na het uitdampen met wat olijfolie, wat zout en een klein beetje citroensap.
Dressing
- Doe een flinke scheut goede olijfolie en een snufje peper en zout in een mengkom.
- De apart gehouden dille en muntblaadjes fijnhakken.
- De komkommer grof raspen.
- Meng de komkommer, de dille en de munt door elkaar.
- Doe wat zeste en citroensap bij het geheel. Proef en voeg eventueel wat extra zeste en/of sap toe.
- Roer er de yoghurt door en breng de dressing op smaak met peper en zout.
Afwerking
- Maak een bedje van sla.
- Schep hier de aardappeltjes op.
- Trek de afgekoelde zalm in grove stukken en strooi ze over de nieuwe aardappeltjes. Het vel wordt niet gebruikt.
- Schik de groene asperges over de aardappeltjes.
- Schep er de komkommerdressing op, strooi er een snufje peper en zout, en eventueel nog wat geraspte citroenschil over, besprenkel alles met een scheutje citroensap en maak het af met beetje dille.