Wortel-pompoenpuree met blinde vink met rundsbouillonsaus en mosterd

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Wortel-pompoenpuree met blinde vink met rundsbouillonsaus en mosterd


  • Author: Annelies

Description

2

Comfortfood zou men dit noemen op TV. Heel eenvoudig, maar toch net dat beetje meer omdat de wortelen smaak krijgen door hun garing in boter, tijm en laurier. De blinde vinken worden in runderbouillon in de oven gegaard. Zo drogen ze niet uit en kunnen we daarenboven nog een lekkere saus maken.


Scale

Ingredients

Blinde vinken (st) 2
Bloemige aardappelen (g) 400
Zoete aardappel, in blokjes (g) 100
Wortelen, in schijfjes (g) 300
Sjalot, fijngesnipperd (st) 1
Tijm, takje (st) 2
Laurierblad (st) 2
Boter  
Runderbouillon (liefst vloeibare bouillon omwille van de krachtige smaak)  
Bruine sausbinder  
Mosterd (graanmosterd en/of gewone mosterd) (el) 1
Nootmuskaat  
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Blinde vinken

  • Kies een pan met deksel welke je straks ook in de oven kunt zetten.
  • Bak de blinde vinken aan alle kanten aan in boter. De vinken moeten niet gaar zijn.
  • Voeg de sjalotten toe en laat deze even fruiten.
  • Giet  rundsbouillon over de vinken tot ze half onder staan.
  • Voeg ook hier 2 takjes tijm en 2 laurierblaadjes toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Leg een vel aluminiumfolie op de blinde vinken zodat alles goed afgesloten wordt. Zo blijven alle sappen goed in de pan en droogt het vlees niet uit. Overbakken wordt zo uitgesloten. Zet  dan het deksel op de pan.
  • Laat verder garen in de oven gedurende 30 à 45 min. (afhankelijk van de grootte van de blinde vink).

Wortelen en zoete aardappel

  • Fruit de wortelen en de zoete aardappel in boter even aan.
  • Voeg 2 takjes tijm en 2 blaadjes laurier toe. Kruid met peper en zout.
  • Voeg water toe tot de groenten half onder staan.
  • Laat gedurende 20 min. garen.

Aardappelen

  • Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.
  • Giet af, stoom droog.
  • Schep de wortelen en zoete aardappelen bij de aardappelen. Maak een grove puree. Gebruik het stoofvocht van de wortelen om de puree wat vochtiger te maken (dus geen extra boter of melk toevoegen).
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Afwerking

  • Haal de blinde vinken uit de saus.
  • Voeg de mosterd toe. Roer goed om. Proef en breng verder op smaak met eventueel wat meer mosterd (de mosterd mag niet overheersen), peper en zout.
  • Bind de saus met bruine sausbinder.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

16 mei 2020