Witloof met camembertsaus, perenchutney en aardappels
Description
2
Scale
Ingredients
Ciderazijn (ml) | 60 |
Gember, geraspt (g) | 7 |
Kruidnagel (st) | 1 |
Kaneel (thl) | 1 |
Bruine suiker (g) | 50 |
Rode ui (st) | 1/2 |
Conferencepeer (st) | 1 |
Cayennepeper | snufje |
Rozijnen (el) | 1 |
Peterselie, fijngesnipperd (g) | 10 |
Camembert (g) | 120 |
Gerookt ontbijtspek (sneetje) | 6 |
Witloof (st) | 3 |
Walnoten, grof gehakt (el) | 1 |
Peperkoek (sneetje) | 2 |
Roomboter | |
Bloem (g) | 15 |
Boter (g) | 15 |
Melk (ml) | 250 |
Aardappels (g) | 400 |
Nootmuskaat | |
Peper, zout |
Instructions
Chutney
- Begin met het maken van de chutney. Schil en snijd de peer in kleine blokjes. Snijd de ui fijn en stoof aan in de olijfolie. Voeg de blokjes peer toe wanneer de ui glazig is.
- Rasp de gember en voeg samen met de kaneel toe. Laat enkele minuten aanstoven en roer regelmatig om. Wanneer de peer wat platter wordt, voeg je de ciderazijn toe.
- Breng aan de kook en voeg de suiker, de kruidnagel, het zout en de cayennepeper toe. Laat ca. 45 min. pruttelen op een middenlaag vuur. Voeg als laatste ook nog de rozijnen toe.
- Wanneer het vocht is ingekookt en er enkel nog een dikke pap overblijft, mag je de chutney van het vuur halen. Giet de chutney in een gesteriliseerde bokaal en laat afkoelen.
- De rest kun je nadien in de koelkast bewaren.
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
Witloof
- Snij de grote witlofstronken in de lengte door. Draai rond elke stronk 2 lapjes gerookt ontbijtspek.
- Beboter een gepaste ovenschaal. Leg de witloofstronkjes hier in. Leg op elk stronkje een klein beetje boter. Zet 25 min. in de oven. Draai ze dan om en laat nog 10 min. garen. Controleer of ze gaar zijn. Zet anders nog wat langer in de oven.
Aardappels
- Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Giet af.
Peperkoek
- Leg de in reepjes gesneden peperkoek op bakpapier en leg ze de laatste 10 min. bij in de oven.
Camembertsaus
- Maak een roux met de boter (15 g), de bloem (15 g) en de melk (250 ml). De rou x moet lopend zijn. Met de camembert wordt de saus nog dikker.
- Snijd de randjes van de kaas. Laat de kaas smelten in de saus. Meng met de garde tot een mooi geheel.
- Kruid met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Houd de saus warm totdat het tijd is om te serveren.
Afwerking
- Leg een kleine eetlepel chutney in het midden van elk bord. Schik de peperkoeksoldaatjes over de chutney. Leg daarop een of twee witloofrolletjes. Drapeer er wat saus over.
- Werk af met wat walnoten en fijngesnipperde verse peterselie.
- Serveer met de gekookte aardappels.