Vogelnestje in tomatensaus met puree en champignons

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Vogelnestje in tomatensaus met puree en champignons


  • Author: Annelies

Description

4

  • Heel lang geleden heb ik me gewaagd aan het maken van ‘vogelnestjes’. Het was uitgelopen op een complete ramp. Ik had ei en daarnaast wat rul gebakken gehakt over. Neen, daar zou ik me nooit meer aan wagen. Tot – zoveel jaren later – ik een TV-kok zag die deze klassieker bereidde. Nu, met internet kan je alle recepten opzoeken, tips vinden enz. Ik moest dit toch ook kunnen! En ja, het is me gelukt!
  • Ik maak 4 vogelnestjes. Je kan de vogelnestjes allemaal frituren. De rest kan de volgende dag koud gegeten worden. Je kan echter zonder kwaliteitsverlies de vogelnestjes volledig klaar maken tot en met het paneren. Bewaar ze in de koelkast tot de volgende dag. Frituur ze op het moment zelf.
  • De vogelnestjes in tomatensaus zijn ook lekker met een boterham of broodje. Zo heb je een heerlijk lunchgerecht.
  • Er zijn enkele champignons in de tomatensaus verwerkt. In een bakje zitten echter meer champignons. Wat doe je met de rest van? Serveren met de puree!

Scale

Ingredients

Champignons, in schijfjes (4 voor de saus) (g) 250
Tomatenblokjes , vers of uit blik (g) 400
Tomatenpuree (g) 70
Ui, fijngesnipperd (st) 1
Knoflook, fijngesneden (t) 3
Basilicum, fijngesneden (blaadje) 6
Sjalot, fijngesneden (st) 3
Ei (st) 7
Madeirawijn scheutje
Gemengd gehakt (g) 500
Laurier (blaadje) 1
Tijm (thl) 1
Chilipoeder
Suiker
Bloemige aardappelen (voor 2 personen) (g) 500
Olijfolie
Boter
Peper, zout

Instructions

Voorbereiding

  • Warm de friteuse op naar 170 °C.
  • Neem 1 ei. Scheid het eiwit van het eigeel. Het eiwit loskloppen.
  • De vogelnestjes worden – eenmaal het ei rond het gehakt gewikkeld is – door los geklopt eiwit gerold en vervolgens door de paneermeel gehaald. Bij het gehakt worden 2 eieren gevoegd. Laat niets verloren gaan. Scheid 1 eiwit van het eigeel. Je kan dan eventueel 1 ei minder gebruiken bij het gehakt.

Vogelnestje

  • Kook 4 eieren gedurende exact 6,5 minuten. Laat onmiddellijk schrikken onder koud water. Pel de eitjes.
  • Meng het gehakt met de basilicum, de tijm, de knoflook, de sjalotjespeper, zout, look, sjalotjes en 2 eieren. Voeg paneermeel toe en kneed goed door tot je een homogeen geheel hebt wat goed blijft ‘plakken’.
  • Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties (ca. 166 gr. elk). Hou de porties gelijk zodat de vogelnestjes bij het frituren even gaar worden.
  • Maak balletjes van elke portie. Duw daarna de balletjes plat totdat ze om het ei passen. Bestrooi het gehakt eventueel met wat bloem om alles gemakkelijker te verwerken. Pak het ei in met gehakt.
  • Wentel de gehaktbal door het losgeklopt eiwit en vervolgens door de paneermeel.
  • Frituur 2 vogelnestjes tegelijk gedurende 9 minuten op 170 °C. (Er circuleren verschillende temperaturen en frituurtijden.)

Tomatensaus

  • Stoof de sjalotjes (2 st) en de look (2 t) kort aan in wat olijfolie.
  • Voeg de 4 in schijfjes gesneden champignons toe. Stoof mee.
  • Bak vervolgens de tomatenpuree kort mee.
  • Voeg de tomatenblokjes en het blaadje laurier toe.
  • Kruid met cayennepeper, peper en zout.
  • Laat een 10-tal min. zachtjes pruttelen.
  • Voeg een scheut Madeira toe.
  • Voeg eventueel een beetje suiker toe als de tomatensaus wat bitter is.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Wie graag een gladde saus heeft, kan nu de saus mixen.

Aardappelpuree

  • Kook de aardappels in licht gezouten water gaar. Maak een puree met een klontje boter. Kruid af met peper en zout.
  • Fruit een teentje look en een sjalotje. Voeg de rest van de champignons toe. Roerbak alles gaar.
  • Schep het groentemengsel door de puree.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

21 maart 2020