Vietnamese hotpot
Description
2
In Vietnam zijn we een variatie op de oosterse hotpot tegen gekomen. Namelijk een ‘hotpot’ die bestaat uit een gedeelte gevuld met bouillon voor de mie en de groenten en een bakgedeelte voor vlees en vis.
Bij het restaurant waar we een ‘hotpot’ besteld hadden, kregen we een hotpot waarbij het bakgedeelte in het midden staat . Het bakgedeelte lijkt op een spitse toren met spleten. De spleten werken als antislip en de warmte kan langs daar ook naar buiten. Je plakt hier het vlees of de vis tegen. De bouillon is rond dit bakgedeelte voorzien. Hier gaar je de mie en de groeten in. De hitte komt van potjes brandgel.
Heb je geen ‘hotpot’ dan gebruik je gewoon de fonduepan en de raclette of steengril. Of je bakt je vlees en vis vooraf. De mie of rijst (wat dan kan je er dan ook bij geven) maak je vooraf klaar in de bouillon (warm houden). Enkel de groenten worden dan aan tafel gezamenlijk klaargemaakt..
Wij hebben een hotpot met zowel bouillon al bakgedeelte gevonden. Het vlees en de vis worden niet gekruid. De smaak moet van de begeleidende sauzen komen. De bouillon is krachtig en smaakvol.
Ingredients
Bouillon | |
Water (L) | 1,5 |
Misobouillon, poeder | Voor 1 L |
Kippenbouillon, blokje (st) | 1 |
Chilipeper of Spaanse peper | 2 |
Kaffir limoenblaadjes, gedroogd (st) | 6 |
Limoengras, gekneusd (st) | 2 |
Gemberwortel, in plakken (cm) | 4 |
Ui, in ringen (st) | 1 |
Tomaat, in grove stukken (st) | 2 |
Ananas, vers, schijf van 2 cm (st) | 1 |
Tom Yum pasta (thl) | 2 |
Vissaus (el) | 2 |
Groenten (voorbeeld) | |
Mini-paksoi (st) | 1 |
Wortel, in schuine reepjes (st) | 1 |
Shiitake, in brede repen (st) | 4 |
Selder, in stukken van 5 cm (st) | 4 |
Sluimererwten of sugar snaps (g) | 100 |
Bosuitje (st) | 2 |
Vis/vlees (voorbeeld) | |
Kipfilet, in brede repen (st) | 1 |
Kalfslapje, in brede repen (st) | 1 |
Kabeljauwhaasje (g) | 100 |
Tijgergarnalen (st) | 6 |
Dipsaus | |
Soja saus (el) | 1 |
Ketjap saus (zoete sojasaus) (el) | 1 |
Sesam olie (thl) | 1 |
Spaanse peper, in fijne ringen (st) | 1 |
Sesamzaadjes, geroosterd (el) | 1 |
Suiker (liefst palmsuiker) (el) | 1 |
Limoensap | |
Glasnoedels of mie (g) | 125 |
Sweet chilisaus (facultatief) | |
Arachideolie |
Instructions
Bouillon
- Doe alle ingrediënten voor de bouillon bij elkaar. Roer goed door elkaar.
- De kaffirblaadjes verkruimelen, de pepers in z’n geheel laten. De ananasschijf in stukken snijden.
- Breng de bouillon aan de kook. Laat even doorkoken. Zet de pan van het vuur en laat de bouillon goed trekken. Hoe langer, hoe beter.
- Bij gebruik, de bouillon eerst zeven. Druk met een houten lepel zoveel mogelijk sap en smaak uit de groenten.
- De bouillon terug aan de kook brengen voor je deze in de hotpot of fonduepan overgiet.
Groenten, vlees/vis
- De Vietnamezen eten met stokjes en alles moet dus in hapklare brokken gesneden zijn.
- Koolbladeren (vb. paksoi, Chinese kool) worden wat groter gehouden.
Dipsaus
- Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar tot de suiker opgelost is.
- Andere sauzen kunnen er ook bij gezet worden. Bijvoorbeeld Sweet chili saus, Plumsaus
Werkwijze
- Vet het bakgedeelte in met arachideolie.
- Breng de bouillon aan de kook.
- De mie wordt apart gekookt van de groenten.
- Hier worden geen individuele porties gekookt. Een mengeling van de groenten wordt in de bouillon gedaan. Wat gaar is, vis je er zelf naar wens uit. Hetzelfde geldt voor de mie.
- Vlees en vis kan je op de bakplaat wel individueel bakken.
- Verdeel de dipsaus zodat iedereen een eigen kommetje heeft om groenten, vis of vlees in te doppen.
Notes
- Miso kan je bij AH vinden.
- Gedroogde kaffir limoen bladeren hebben een zachtere smaak dan verse of diepgevroren blaadjes. 2 gedroogde bladeren = 1 vers blad = 1 diepvriesblad.
- Gebruik achteraf de bouillon van de hotpot om er een lekkere soep van te maken.