Varkensstoofpotje, gekarameliseerde ui en rijst
Description
4
De stoofschotel wordt voor 4 personen gemaakt. De helft verdwijnt in de vriezer.
De gekarameliseerde ui en de rijst is voor 2 personen voorzien. Omdat er al veel groenten in het stoofpotje zitten, wordt de hoeveelheid ui beperkt.
Scale
Ingredients
Rijst (g) | 125 |
Varkensstoofpotje | |
Varkensstoofvlees, in kleine blokjes (g) | 500 |
Ui, in grove stukken, schellen van elkaar gehaald (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 2 |
Prei, in brede ringen (st) | |
Tomatenblokjes, blik (g) | 400 |
Tomaten, in 4 gesneden (st) | 3 |
Broccoli, in roosjes, stronken in blokjes (g) | 250 |
Kippenbouillon | |
Wit brood, sneetje (st) | 1 |
Chilipeper, zonder zaadlijsten, fijngesnipperd (st) | 1 |
Kaneelstokjes (st) | 2 |
Laurierblaadje (st) | 2 |
Tijm (takje) | 3 |
Gekarameliseerde ui | |
Rode ui, in ringen (st) | 2 |
Bruine suiker (el, afgestreken) | 2 |
Balsamicoazijn (el) | 2 |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Varkensstoofpotje
- Bak het varkensvlees in olijfolie aan alle kanten bruin aan.
- Voeg de ui, de prei, de knoflook, de chili, de tomaten, de tomatenblokjes uit blik, de kaneelstokjes, de tijm en de laurierblaadjes toe. Schep alles even goed door elkaar.
- Voeg de bouillon toe tot alles net niet onderstaat. De groenten gaan nog vocht afgeven.
- Leg de snede brood boven op het stoofpotje.
- Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het potje rustig een 2-tal uur stoven.
- Voeg na die 2 uur de broccoli toe. Laat alles nog een half uurtje stoven tot ook de broccoli gaar is.
Gekarameliseerde ui
- Fruit de uien rustig in olijfolie aan.
- Voeg na een half uurtje de helft van de balsamico en de bruine suiker toe. Roer goed om en laat verder rustig stoven.
- Proef of de smaak van de uien goed zit. Voeg naar smaak nog wat suiker en/of balsamico bij. Kruid met peper en zout.
- Laat de uien heel rustig stoven tot ze boterzacht zijn. Dit kan wel meer dan een uurtje duren.
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur gaar in licht gezouten water.