Varkenshaasje stroganoff
Description
2
Scale
Ingredients
Varkenshaasje (g) | 300 |
Champignons, in plakjes (g) | 125 |
Gedroogde champignons (st) | 6 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Waterkers (bosje) | 1 |
Bladpeterselie, fijngesnipperd (facultatief) (stengel) | 2 |
Room (ml) | 75 |
Cognac | scheutje |
Runderbouillon (ml) | 75 |
Mosterd (thl) | 2 |
Boter | |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Week de gedroogde champignons in een beetje lauw water (ze moeten onderstaan). Knijp de champignons uit. Hou het weekwater en het uitgeknepen vocht bij.
Varkenshaasje
- Kruid het varkenshaasje met peper en zout.
- Bak het haasje in olijfolie rondom aan. Leg het haasje in een passende ovenschotel. Leg er een klontje boter bovenop.
- Laat 10 à 12 min. garen in de oven. Haal het haasje uit de oven bij een kerntemperatuur van ca. 68 °C. Bij het rusten stijgt de temperatuur nog een 2-tal graden.
- Neem uit de oven en wikkel in aluminiumfolie. Laat rusten.
Champignonsaus
- Voeg een klontje boter bij in de pan. Bak er op een hoog vuur de champignons in.
- Zet het vuur wat lager. Voeg eventueel nog wat boter toe. Fruit de sjalotjes en de knoflook.
- Blus de pan met een scheutje cognac. Laat de alcohol verdampen.
- Voeg de bouillon, de room, het weekwater van de champignons en de mosterd toe. Kruid met peper en zout.
- Laat het geheel even inkoken.
Afwerking
- Snij het varkenshaasje in mooie schuine plakken.
- Werk naar wens de champignonsaus af met peterselie.
- Geef er wat waterkers bij.
Notes
Tip
- Serveer met aardappels, pasta of rijst. Kies als bijgerecht een groente als wortelen of boontjes.
- Met kroketten en gestoomde witlof wordt het een feestelijk gerecht.