Thiebou diene (Senegalese rijst/visschotel)

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Thiebou diene (Senegalese rijst/visschotel)


  • Author: Annelies

Description

4

Tijdens een vakantie in Senegal, hebben wij een week in een homestay te Bagaya in de Casamance verbleven. We hebben bij ons gastgezin een enkele keer gegeten.

De gewone Senegalezen eten zeker niet een luxe gerecht als deze. Hun warme maaltijd bestaat bijna dagelijks uit rijst met een saus van  gestoofde uien en vis. Mag het wat meer kosten, dan wordt er kip bij gegeten. Het is een feestmaal als er rundsvlees aan te pas komt.

De rijst wordt op een grote ronde schotel geserveerd. De uien worden in het midden gelegd. Daarbovenop komt de volledige vis of het volledig stuk vlees. De schotel wordt op de grond gezet. Gelukkig kregen wij stoeltjes. De mee-eters zetten zich rond de schotel. De gastvrouw of gastheer haalt plukjes vis of vlees van het geheel af en gooit porties naar de mee-eters. Dit blijft ze doen tot je aangeeft voldoende gegeten te hebben.

Je neemt met je handen een beetje rijst, wat saus en een stukje vis of vlees. Je blijft netjes uit jouw virtueel bordje eten. De overschot gaat naar hen die niet mee aan de dis mochten zitten (bijvoorbeeld de kinderen).


Scale

Ingredients

Rijst (g) 250
Tomatenpuree (g) 150
Tomaat, in blokjes (st) 1
Ui, fijn gesneden (st) 1
Raap, in blokjes (st) 2
Paksoi, fijn gesneden (g) 250
Bloemkool, roosjes (g) 250
Aubergine, in blokjes (st) 1
Knoflook, fijngesnipperd (t) 1
Lente-ui, in ringen (st) 4
Cayennepeper (thl) 1
Peterselie, fijngesnipperd (g) 25
Witvis, in blokjes (g) 500
Vissaus
Peper


Instructions

Stoofpotje

  • Mix 25 gr peterselie, 1 thl zwarte peper, 1 thl cayennepeper,4 lente-uitjes, 1 teentje knoflook met wat zout en limoensap tot een pasta.
  • Wrijf de visblokjes in met de pasta. Laat het geheel enkele minuten marineren.
  • Fruit de ui in wat olie aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
  • Doe de tomaten er bij. Laat het geheel een 15-tal min. stoven.
  • Voeg de aubergine, de bloemkool, de kool, de raapjes toe. Laat een 10-tal min. stoven.
  • Voeg de gemarineerde visblokjes samen met de marinade toe.
  • Laat gedurende 30 min. sudderen.

Rijst

  • Kook de rijst volgens receptuur in licht gezouten water gaar.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

20 maart 2020