Tajine van (kip)kefta en citroen-koriandercouscous

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Tajine van (kip)kefta en citroen-koriandercouscous


  • Author: Annelies

Description

2


Ingredients

Ui, ½ fijngesneden en ½ in ringen 1
Knoflook, fijngesnipperd (t) 1
Wortelen, in plakjes (st) 3
Rode paprika, in reepjes (st) 1
Kippengehakt (g) 300
Ras el hanout (el) 1
Tomatenblokjes (blik – g) 400
Couscous (g) 125
Citroen (st) 1/2
Koriander (g) 10
Olijfolie (el) 2
Kippenbouillon (blokje -ml) 250
Peper, zout  

Instructions

Gehakt

  • Doe het gehakt, de fijngesneden ui, de helft van de knoflook, peper, zout en de helft van de ras el hanout in een kom. Meng door elkaar. Rol gehaktballetjes ter grootte van een golfbal.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een stoofpot of tajine en bak de gehaktballetjes rondom aan. Schep de balletjes uit de pot en voeg de rest van de olijfolie toe.

Tajine

  • Voeg de uienringen, de resterende knoflook, de wortel en de paprika toe en laat 5 minuten stoven. Schep regelmatig om.
  • Strooi er dan de rest van de ras el hanout over. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de tomatenblokjes toe. Zet een deksel op de pot en laat 10 min. sudderen op een zacht vuurtje.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de stoofpot en laat nog 5 min. verder garen onder deksel.
  • Breng de tajine op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Couscous

  • Kook de kippenbouillon. Doe de couscous in een kom en schenk er de bouillon bij. Kruid met peper en zout. Roer goed om, dek af en laat 10 min. wellen. Schep dan de couscous om met een vork om mooi luchtig te maken.
  • Was de citroen en rasp de schil. Verdeel de koriander in twee. Hak de helft fijn en pluk van de andere helft de blaadjes. Meng alles onder de couscous.

Notes

Kefta

Oftewel, kleine gehaktballetjes van lamsvlees die gestoofd worden in een aromatische saus van tomaat en specerijen. In de Marokkaanse keuken wordt hiervoor lamsgehakt gebruikt. Omdat wij niet zo’n fan zijn van lamsgehakt, gebruik ik kippengehakt. Je kan het ook met gemengd gehakt of varkensgehakt maken. Alleen rundsgehakt maakt de balletjes te droog.

Vaardigheden

,

Gepubliceerd op

2 maart 2020