Structuren van asperges: gegrild en als salade, gebakken aardappel, gerookte zalm en gerookte ham met hollandaisesaus

, , , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Structuren van asperges: gegrild en als salade, gebakken aardappel, gerookte zalm en gerookte ham met hollandaisesaus


  • Author: Annelies

Description

2

  • De Hollandaisesaus wordt vers gemaakt. Om een goede, luchtige saus te maken, moeten voldoende eidooiers gebruikt worden. Wil je het gemakkelijker doen? Koop dan kant en klare Hollandaise saus.
  • Ik zorg voor een aspergebouillon waarmee aspergesoep gemaakt kan worden.
  • Vooraf aardappelen koken om deze daarna op te bakken vraagt wat meer werk. Je kan ook voorgegaarde aardappelpartjes gebruiken.

Scale

Ingredients

Witte asperges, geschild (st) 10
Gerookte ham (plakjes) 4
Gerookte zalm (plakjes) 4
Vastkokende aardappelen (g) 400
Kervel (el) 2
Boter  
Olijfolie  
Witte wijnazijn  
Foelie  
Hollandaise saus  
Eidooier (st) 4
Witte wijnazijn (el) 4
Water (el) 4
Geklaarde boter, gesmolten (gr) 200
Peper, zout  

Instructions

Aardappelen

  • Kook de aardappelen in de schil gaar in licht gezouten water.
  • Giet af en laat wat afkoelen. Pel de aardappelen. Snij de aardappels in kwartjes.
  • Laat ze afkoelen.

Hollandaise saus

  • Doe 4 eidooiers in een sauspan. Klop deze licht schuimig.
  • Voeg 4 el witte wijnazijn en 4 el water toe.
  • Zet de pan op een laag vuur en blijf kloppen tot alles goed luchtig is.
  • Zet het vuur wat hoger. Blijf kloppen tot de saus licht gebonden is. Opletten dat de eieren niet stollen tot een eierkoek.
  • Zet van het vuur.
  • De boter heeft ongeveer de temperatuur van de eiermassa. Al kloppend de gesmolten, geklaarde boter er onder kloppen.
  • Kruid met peper en zout.

Apergesalade

  • Meng 1 deel witte wijnazijn en 2 delen olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Neem 2 geschilde asperges. Snij met een dunschiller mooie lange slierten uit de asperge.
  • Doe de aspergeslierten in de vinaigrette. Hussel voorzichtig.
  • Zet afgedekt weg in de ijskast tot gebruik.

Asperges

  • Zet een ruime pan (de asperges moeten er plat in kunnen liggen – of gebruik een hoge aspergekookpot) met licht gezouten water op. Voeg een klont roomboter, witte peper en een snufje foelie toe.
  • Breng  aan de kook. Zet het vuur lager. Laat de schillen rustig trekken voor een 5-tal min.
  • Vis de schillen uit de pan. Duw het vocht er uit en vang deze op. Doe het vocht terug in de kookpot. De schillen worden verder niet meer gebruikt.
  • Doe de asperges in de pan. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Laat de asperges 5 min. koken. Zet vervolgens van het vuur. Controleer de gaarheid (beetgaar). Laat – indien nodig – nog nagaren in de warme bouillon.
  • Vis de asperges uit de bouillon. De bouillon bewaren we om aspergesoep mee te maken.
  • Laat de asperges onder koud water koelen om het verder garen te voorkomen.
  • Dep de asperges droog.

Afwerking

  • Bak de aardappels goudbruin in olijfolie. Kruid af met peper en zout.
  • Verhit de grillpan met wat olijfolie. Kruid de asperges met (witte) peper en zout. Gril ze langs alle kanten in de grillpan.
  • Leg de asperges op een lang, voorverwarmd bord. Lepel er wat Hollandaisesaus over. Schik er de gerookte zalm en de gerookte ham bij.
  • Neem de aspergesalade en leg deze, samen met de gebakken aardappeltjes naast de asperges.
  • Garneer met verse kervel.

 

 

 

 

Notes

Tip

  • Een gepocheerd eitje smaakt er ook goed bij.
  • Zonder aardappelen is dit gerecht ook heerlijk als lunch.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

18 april 2020