Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak met zeewolf

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak met zeewolf


  • Author: Annelies

Description

2


Ingredients

Witloof, in lange repen gesneden (st) 1
Wortel, in lange, dunne reepjes (st) 1
Pastinaak, in lange, dunne reepjes (st) 1
Groene kool, in repen (g) 75
Lente-ui, in ringen (st) 1
Kippenbouillon (blokje – ml) 100
Knoflook, gehalveerd (t) 2
Tijm, takje (st) 1
Rozemarijn, takje 1
Marjolein (blaadje) 2
Hazelnoten, gehakt (st) 6
Aardappels (g) 400
Zeewolf, moten (st – ca. 125 g/st) 2
Citroen, sap (st) 1/4
Boter  
Peper, zout  

Instructions

Aardappels

  • Kook de aardappels in gezouten water gaar.

Stoofpotje

  • Stoof de lente-ui en de knoflook in een pan samen met de tijm, de rozemarijn en de marjolein.
  • Voeg er de wortelen en de pastinaak aan toe. Laat even stoven en doe vervolgens de groene kool en het witloof bij. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de bouillon toe en laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn.

Vis

  • Smelt ondertussen een goede klont boter in een koekenpan.
  • Kruid de vis aan beide kanten met peper en zout. Bak de vis aan beide kanten goudbruin. Bak naar gelang de dikte 2 à 3 min. langs beide kanten. Een hele moot mag iets langer.

Afwerking

  • Verdeel de aardappelen op de borden, Leg een schep groenten op het bord. Leg de vis hier boven op. Besprenkel met het citroensap. Garneer met de hazelnoten.

Notes

Tip

Zeewolf met vel? Laat het vel aan de moot voor een mooier resultaat. Het vel eet je niet op, maar geeft extra stevigheid en smaak bij het bakken.

Zeewolf

De zeewolf kan een lengte van 130 cm bereiken, gemiddeld weegt hij 3 tot 7 kg bij een lengte van 80 à 90 cm. Hij heeft zware maal- en snijtanden die eens per jaar worden vervangen. Op die manier kraakt hij moeiteloos schelpdieren en krabben.
Hij komt verspreid voor in de Noordzee (bij de Noorse kust en Schotland), rond IJsland en in Noord-Amerika. De aanvoer is regelmatig, maar beperkt. Het seizoen voor zeewolf loopt van april tot augustus.
Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken smaak. Zeewolf wordt meestal gefileerd (soms in vismoten) aangeboden in de vishandel. De fijne smaak komt gebakken uitstekend tot zijn recht.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

2 maart 2020