Stifado (Griekse stoofschotel)
Description
4
In Lesbos kwamen we langs een kruidenwinkel. Heerlijk verse kruiden, kant en klare kruidenmengelingen voor Griekse schotel… Ik heb me in moeten houden. Tussen mijn aankopen zat ook een portie mengeling voor stifado. Jammer dat de verpakking niet vermeldt wat er in zit en hoeveel je moet gebruiken. Ik heb de kruidenmengeling proberen te ontleden en heb dit naast een recept dat ik op internet gevonden heb gelegd. De gelijken is prima.
Geef er rijst, orzo (Griekse pasta) of aardappelen en groenten naar keuze bij.
Scale
Ingredients
Rundvlees, in blokjes (g) | 500 |
Knoflook, in reepjes gesneden (t) | 2 |
Zilveruitjes, diepvries, ontdooid (g) | 450 |
Rode wijn (ml) | 75 |
Tomatenpuree (el) | 1 |
Rode wijnazijn (el) | 1 |
Komijn, gemalen (thl) | ½ |
Korianderzaadjes (el) | ¼ |
Kaneelstokje | ½ |
Pimentkorrels (st) | 3 |
Rozemarijn (takje) | 1 |
Grof gemalen peper (thl) | ¼ |
Laurierblad (st) | 1 |
Kippenbouillonblokje (st) | 1/2 |
Bloem (el) | 2 |
Zout |
Instructions
Stifado
- Kruid het vlees met peper en zout.
- Bak het vlees aan alle kanten goudbruin.
- Voeg de zilveruitjes toe en fruit deze mee. Voeg de knoflook toe.
- Doe de tomatenpuree er bij en bak deze even mee.
- Blus met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen.
- Strooi de bloem over het geheel. Roer goed om. Laat de bloem even bakken.
- Voeg water toe tot het vlees net onder staat. Roer het potje goed om zodat er geen klonters ontstaan.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Doe de laurier, het takje rozemarijn, het kaneelstokje en de pimentkorrels in een kruidenbolletje en leg deze in de pan. Voeg een snuf zout, de komijn en de grof gemalen peper toe.
- Voeg de balsamicoazijn toe.
- Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat minimaal met het deksel op de pan een uurtje rustig stoven.
- Kruid af met peper en zout