Spareribs met Zuid-Afrikaanse marinade, gele rijst en zoete aardappel
Description
2
Scale
Ingredients
Varkensribbetjes (kg) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 2 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Frambozenazijn (ml) | 25 |
Tomatenblokjes (blik) (g) | 200 |
Tomatenpuree (g) | 20 |
Worcestersaus (el) | 1 |
Cayennepeper | |
Bruine suiker (el) | 1 |
Mosterd (thl) | 1 |
Ssinaasappeljam (el) | 1 |
Pandanrijst (g) | 125 |
Kurkuma (thl) | 1 |
Rietsuiker (el) | 1 1/2 |
Kaneelstokje (st) | 1/2 |
Rozijnen (g) | 35 |
Water (ml) | 300 |
Boter | |
Zoete aardappel, in blokjes (g) | 300 |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
Marinade
- Fruit de ui en de knoflook in wat boter aan. Voeg de tomatenpuree toe. Roerbak deze even mee.
- Blus met de frambozenazijn.
- Voeg de tomatenblokjes, de cayennepeper, de worcestersaus, de mosterd, de bruine suiker en de sinaasappeljam toe. Breng al roerend aan de kook en draai het vuur lager. Laat nog een 20 min. zachtjes pruttelen. Mix alles fijn. Laat de marinade afkoelen.
- Leg de varkensribben in een ovenschaal en overgiet ze met de afgekoelde marinade. Wrijf ze er goed mee in, zodat elk plekje bedekt is. Zet de schaal een 2 uurtjes afgedekt in de koelkast, zodat de ribbetjes het aroma van de marinade goed kunnen opnemen.
Spareribs bakken in de oven
- Laat de spareribs in de ovenschaal met de marinade ± 15 min. in het midden van de oven iets voorgaren.
- Zet de oventemperatuur op 150°C en laat het vlees nog 30 min. zachtjes verder garen.
- Verwarm de ovengrill voor en grill de spareribs aan beide zijden in ± 10 min. goudbruin.
- Verzamel de marinade. Leng aan met wat water zodat je een saus krijgt.
Zoete aardappel
- Kook de zoete aardappel gaar. Opgelet zoete aardappel is zeer snel gaar (4-tal min). Giet af en bak de zoete aardappelblokjes in wat olie op een hoog vuur aan alle kanten even aan.
Gele rijst
- Doe de rijst, de kurkuma, de rietsuiker, het kaneelstokje, de rozijnen, met het benodigde water samen in een steelpan. Voeg een snuifje zout toe.
- Kook de rijst gaar volgens receptuur.
- Verwijder voor het serveren het kaneelstokje uit de rijst.