Sint-Jakobsnoten met witloof en zoeteaardappelpuree
Description
2
Scale
Ingredients
Sint-Jakobsnoten (liefst vers, anders diepvries en ontdooid) (st) | 8 |
Witlof, gehalveerd (st) | 3 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Aardappel (g) | 200 |
Zoete aardappel (g) | 200 |
Witte wijn (ml) | 100 |
Room (ml) | 100 |
Saffraandraadjes (st) | 10 |
Bieslook, fijngesnipperd (el) | 1 |
Boter | |
Roomboter, koud | |
Peper, zout |
Instructions
Aardappelpuree
- Snij de zoete aardappel in wat grovere stukken dan de aardappel. Zoete aardappel gaart sneller.
- Kook de aardappel en zoete aardappel samen gaar in gezouten water.
- Prak de aardappel en zoete aardappel tot een grove puree.
- Breng op smaak met een klontje boter, peper en zout.
Gesmoorde witlof
- Peper de witloof in wat boter aan alle kanten aan.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg een beetje water toe. Doe de deksel op de pan en laat de witloof zachtjes gaar smoren.
Saus
- Laat de sjalot in een klontje boter een 3-tal min. fruiten.
- Voeg de witte wijn toe. Laat een 10 min. inkoken tot ongeveer 1/4 van het volume over is.
- Doe de room en de saffraan bij de saus. Breng terug aan de kook.
- Voeg 2 klontjes harde boter toe. Roer de boter uit. De saus dikt in en gaat mooi glanzen.
- Kruid af met peper en zout.
Sint-Jacobsnoten
- Dep de Sint-Jakobsnoten droog.
- Peper ze aan alle kanten. Bak de nootjes op een hoog vuur in wat boter gedurende ca. 2 min. aan een kant. Zet het vuur uit. Draai de nootjes om. In de warmte van de pan garen de nootjes voldoende verder.
Afwerking
- Als de nootjes gebakken zijn, serveer dan onmiddellijk.
- Schik de puree, de witloof en de Sint-Jakobsnootjes op een bord. Schep er wat saus bij.
- Garneer met de bieslook.
– Serveer onmiddellijk.