Sint-Jakobsnoten met witloof en zoeteaardappelpuree

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Sint-Jakobsnoten met witloof en zoeteaardappelpuree


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Sint-Jakobsnoten (liefst vers, anders diepvries en ontdooid) (st) 8
Witlof, gehalveerd (st) 3
Sjalot, fijngesnipperd (st) 1
Aardappel (g) 200
Zoete aardappel (g) 200
Witte wijn (ml) 100
Room (ml) 100
Saffraandraadjes (st) 10
Bieslook, fijngesnipperd (el) 1
Boter  
Roomboter, koud  
Peper, zout  

Instructions

Aardappelpuree

  • Snij de zoete aardappel in wat grovere stukken dan de aardappel. Zoete aardappel gaart sneller.
  • Kook de aardappel en zoete aardappel samen gaar in gezouten water.
  • Prak de aardappel en zoete aardappel tot een grove puree.
  • Breng op smaak met een klontje boter, peper en zout.

Gesmoorde witlof

  • Peper de witloof in wat boter aan alle kanten aan.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg een beetje water toe. Doe de deksel op de pan en laat de witloof zachtjes gaar smoren.

Saus

  • Laat de sjalot in een klontje boter een 3-tal min. fruiten.
  • Voeg de witte wijn toe. Laat een 10 min. inkoken tot ongeveer 1/4 van het volume over is.
  • Doe de room en de saffraan bij de saus. Breng terug aan de kook.
  • Voeg 2 klontjes harde boter toe. Roer de boter uit. De saus dikt in en gaat mooi glanzen.
  • Kruid af met peper en zout.

Sint-Jacobsnoten

  • Dep de Sint-Jakobsnoten droog.
  • Peper ze aan alle kanten. Bak de nootjes op een hoog vuur in wat boter gedurende ca. 2 min. aan een kant. Zet het vuur uit. Draai de nootjes om. In de warmte van de pan garen de nootjes voldoende verder.

Afwerking

  • Als de nootjes gebakken zijn, serveer dan onmiddellijk.
  • Schik de puree, de witloof en de Sint-Jakobsnootjes op een bord. Schep er wat saus bij.
  • Garneer met de bieslook.
    – Serveer onmiddellijk.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

20 maart 2020