Shepered’s pie met gehakt en veel groenten
Description
2
Shepherd’s pie is een typisch gerecht uit Groot-Brittannië. Het was een gerecht van de armen. De schotel werd gemaakt met restanten. Er is dus geen ultiem recept. Maar het principe blijft steeds dezelfde: vlees en groenten worden afgedekt met aardappelpuree. Eigenlijk zoals wij de ovenschotel ‘gehakt Parmentier’ kennen.
Scale
Ingredients
Bloemige aardappel (g) | 350 |
Witte selder, fijngesneden (stengel) | 1 |
Wortel, fijngesneden (st) | 1 |
Pastinaak, fijngesneden (st) | 1 |
Preiwit, fijngesneden (st) | 1 |
Raap, in kleine blokjes (st) | 1 |
Ui, fijngesneden (st) | 1 |
Knoflook, fijngesneden (t) | 1 |
Gemengd gehakt (voor de liefhebber: lamsgehakt) (g) | 200 |
Tomatenpuree (g) | 75 |
Tijm (thl) | ¼ |
Salie (el) | ½ |
Worcestersaus (el) | ½ |
Mosterd (el) | 1 |
Bouquet garni (st) | 1 |
Gemalen gratinkaas (g) | 75 |
Runderbouillon, van blokje (ml) | 150 |
Ei (st) | 1 |
Boter | |
Bloem | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
Ui
- Stoof de ui aan in wat olie.
- Voeg ½ van de ui bij de puree.
- Hou de pan apart voor het stoven van de rest van de groenten.
Aardappelpuree
- Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.
- Giet af en stoom droog.
- Pureer ze met wat boter, 1 eigeel en wat melk.
- Voeg 1/2 van de gestoofde ui toe.
- Roer 1/2 van de gemalen kaas door de puree.
- Kruid af met peper en zout.
- Hou warm.
Gehakt
- Doe wat olie in een koekenpan. Bak het gehakt rul.
Groenten
- Doe wat extra olie in de pan met de reeds deels gestoofde ui.
- Voeg alle andere groenten toe. Stoof aan.
- Voeg dan de tomatenpuree en bak even mee.
- Voeg de gebakken gehakt toe.
- Roer 1 el bloem erdoor en laat 1 min. bakken.
- Blus met de bouillon.
- Voeg de kruiden toe (worcestersaus, mosterd, tijm, salie, peper, zout en bouquet garni).
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 min. sudderen.
- Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht op het stoofpotje zit. Controleer ook de gaarte van de groenten. Hoe kleiner gesneden, hoe sneller gaar.
- Verwijder de bouquet garni.
Ovenschotel
- Verspreid het gehakt-groentemengsel in een gelijkmatige laag uit in een beboterde ovenschaal.
- Bedek met een deken van aardappelpuree.
- Bestrooi met de resterende geraspte kaas.
- Bak de ovenschotel 20 min. in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin is. Als je alles goed warm in de ovenschotel doet, moet de bovenkant enkel kleuren en kan de ovenschotel eerder uit de oven.