Romige visschotel met groenten en aardappelpuree
Description
2
Ingredients
Bloemige aardappelen (g) | 500 |
Witte vis (g) | 250 |
Erwten (diepvries – g) | 175 |
Wortel, grog geraspt (st) | 1 |
Ui (st) | 1 |
Citroen, zeste en sap (st) | ½ |
Geraspte kaas (vb. Emmentaler) (g) | 50 |
Peterselie, fijngehakt (el) | 1 |
Groentebouillon (ml) | 90 |
Laurier (blad) | 1 |
Kruidnagel (st) | 4 |
Melk | |
Boter | |
Bloem (el) | 5 |
Olie | |
Witte peper | |
Nootmuskaat | |
Zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Snij de ui in de helft. Snipper een helft, de andere helft snij je niet.
Aardappelen
- Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar.
- Pureer ze met de boter en de melk tot een luchtige puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Vis
- Snij de vis in ‘hapklare, maar niet te kleine stukken.
- Leg de vis in een pan met een dikke bodem en giet de melk en de bouillon over.
- Steek in de halve ui de kruidnagels en leg bij in de melk. Als de kruidnagel niet in de melk ligt, draai de ui dan om zodat de kruidnagel toch zijn aroma kan afgeven.
- Voeg laurier, zout en peper toe. Breng aan de kook en pocheer de vis 8 tot 10 min.
- Schep de vis uit de pan.
- Haal de ui en het laurierblad uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de roux.
Roux
- Maak de roux. Verhit hiervoor de 75 g boter, voeg de bloem toe. Bak al roerend 2 min.
- Voeg hier, al roerend, het kookvocht van de vis bij tot een smeuïge saus. Heb je te weinig vocht, voeg dan melk toe.
- Breng op smaak met zout en witte peper. Schep de saus bij de vis. Meng alles omzichtig door elkaar.
Groenten
- Verhit de olie en bak hierin in ca. 5 min. de uien.
- Voeg daarna de wortels toe en stoof nog een goede 5 min. (afhankelijk van hoe grof de wortelreepjes zijn).
- Voeg de bevroren doperwten toe. De erwten moeten niet garen, maar ontdooien.
- Rasp hierboven de zeste van een halve citroen. Voeg 2 el vers citroensap en de peterselie toe.
Ovenschotel
- Olie een gepaste ovenschaal in.
- Leg de groenten onderin. Verdeel de vis met saus over de schotel
- Eindig met de aardappelpuree.
- Besprenkel de puree met de geraspte kaas.
- Gaar de schotel in ca. 20 min. gaar in de voorverwarmde oven van 175°C gaar. Haal de schaal uit de oven wanneer de kaas goudbruin is.
- Heb je de ovenschotel eerder gemaakt en is de inhoud al afgekoeld, hou rekening met een langere oventijd. De inhoud moet goed warm zijn!