Rode bieten met braambessen, varkenshaas en kroketjes

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Rode bieten met braambessen, varkenshaas en kroketjes


  • Author: Annelies

Description

2

  • Hou je van de smaak van rode biet? Probeer dan zeker dit verrassend recept huis. Hier wordt het geserveerd met aardappelkroketten voor een meer feestelijke toets. Maar elk aardappelgerecht kan er bij geserveerd worden. Je kan het jezelf gemakkelijk maken door voorgekookte rode biet te gebruiken. In het recept gebruiken we rauwe rode biet die we eerst moeten koken waardoor de bereidingstijd wat langer is.

Scale

Ingredients

Varkenshaas (g) 300
Gerookt ontbijtspek (st) 10
Kalfs- of rundsfond (ml) 150
Rode biet (g) 300
Braambessen (g) 100
Sjalot, fijngesneden (st) 1
Rozemarijn, fijngehakt (takje) 1
Oregano, fijngehakt (takje) 3
Aardappelkroketten, vers of diepvries 10
Olijfolie  
Sherryazijn  
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Laat het varkenshaasje op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Verwarm de frituurketel op 180 °C.

Rode biet

  • Snij het loof van de biet. Was ze goed.
  • Kook de rode biet met schil en al gaar in licht gezouten water.
  • Giet af, Spoel met koud water zodat het gaarproces stopt.
  • De schil van de rode biet kan je nu gemakkelijk afpellen.
  • Snij de rode biet in dobbelsteentjes.
  • Fruit het sjalotje in wat olijfolie gedurende een 10 min. Het sjalotje moet gaar zijn.
  • Voeg dan de rode biet toe. Zet het vuur wat hoger zodat de biet eerder bakt dan stooft.
  • Warm goed door en voeg als de bieten warm zijn de braambessen samen met een scheutje sherryazijn toe. Laat de azijn verdampen.
  • Zet het vuur lager. Roer het geheel omzichtig om. Kruid met peper en zout. Zet het vuur uit, doe het deksel op de pan zodat het geheel warm blijft.

Varkenshaas

  • Kruid het varkenshaasje met peper en zout.
  • Leg de plakjes spek dakpansgewijs naast mekaar (lengte van het haasje). Leg het varkenshaasje in het midden op de speklapjes. Strooi wat rozemarijn over het haasje. Flap de speklapjes over het haasje.
  • Smelt wat olie in een pan. Bak het haasje rondom aan.
  • Kies eenpassende ovenschotel voor het haasje. Doe de fond in de ovenschaal en leg het haasje in het midden. Zet in de oven. Laat een 20-tal minuten garen (afhankelijk van de dikte van het haasje.

Kroketten

  • Frituur de aardappelkroketten volgens receptuur.

Afwerking

  • Snij het varkenshaasje in dikke plakken.
  • Serveer met de rode bieten, d braambessen en de kroketjes.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

19 maart 2020