Risi e bisi
Description
2
Risi e bisi,of rijst met erwten (en spek) is een traditioneel gerecht uit Venetië. Je maakt het natuurlijk het liefste met verse erwtjes. Dat maakt dat het een zomers gerecht is.
Zoals dat gaat met ’traditionele gerechten’, zijn er vele variaties vinden. De hoofdbestanddelen blijven risotto en erwten.
Ingredients
Risotto (g) | 125 |
Erwten (vers op diepvries) (g) | 200 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 2 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Pancetta, in stukken gescheurd (g) | 50 |
Gerookte spekblokjes (g) | 50 |
Kippenbouillon (ml) | 500 |
Witte wijn (ml) | 35 |
Lente-ui, fijngesnipperd (st) | 2 |
Laurierblaadje (st) | 1 |
Citroen, zeste (st) | ¼ |
Peterselie, fijngesnipperd (el) | 2 |
Rozemarijn (takje) | 1 |
Parmezaan, grof geraspt (g) | 25 |
Boter (el) | 1 |
Peper, zout |
Instructions
Risotto
- Verwarm de kippenbouillon.
- Stoof de sjalotjes en de spekplokjes en de pancetta in olijfolie aan.
- Voeg de rijst toe. Schep om en laat de rijst een beetje glazig worden.
- Blus met de witte wijn. Laat de alcohol verdampen.
- Voeg de bouillon, de erwten, het takje rozemarijn, het laurierblaadje en de helft van de peterselie toe.
- Breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel zachtjes een 20-tal min. garen.
- De rijst moet vochtig en smeuïg zijn en blijven. Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
- Verwijder de rozemarijn en het blaadje laurier.
- Schep 3/4 van de Parmezaan en een lepel (room)boter door.
Afwerking
- Schep een portie risi e bisi op een bord.
- Garneer met peterselie en Parmezaanschaafsel.