Ramen (van bouillon van Vietnamese hotpot)
Description
2
Heb je genoten van een (Vietnamese) hotpot? Hou dan heerlijke bouillon bij en maak er deze ramen van. Ramen is een goedgevulde soep dat bestaat uit 3 belangrijke ingrediënten die er altijd bij horen: een goede bouillon, noedels of mie en groenten. Je kan de ramen aanvullen met ‘bijgerechten’ zoals dun gesneden vlees, dun gesneden vis of schaaldieren, ei enz. Heb je geen hotpot gemaakt, maar wil je de ramen wel een keer maken, maak dan misobouillon (kant en klaar poederbouillon).
De ramen werd gemaakt met de overschot aan verse groenten van de hotpot. De hoeveelheden zijn uiteraard aanpasbaar aan hetgeen je zelf nog in de ijskast hebt liggen. Voor ramen zijn er zoveel variaties als wij variaties van soep hebben.
Scale
Ingredients
Bouillon van de hotpot of misobouillon (L) | 1 |
Noedels (g) | 125 |
Paksoi, in brede repen gesneden (g) | 125 |
Bimi (aspergebroccoli), roosjes en steeltjes apart (g) | 50 |
Witte selder, in reepjes (stengel) | 1 |
Ui, in ringen (en een beetje fijn snipperen voor garnering) (st) | 1/2 |
Lente-ui, in ringen (st) | 1 |
Platte peterselie, fijngehakt – enkele blaadjes apart houden voor garnering (el) | 2 |
Ei, losgeklopt (st) | 2 |
Vers varkensspek, in reepjes (g) | 150 |
Zout |
Instructions
Noedels of mie
- Kook de noedels of mie volgens receptuur gaar in licht gezouten water.
- Giet de noedels of mie af. Spoel onder koud water zodat alles niet aan elkaar gaat kleven.
- Zet apart.
Spekreepjes
- Bak de spekreepjes rustig bruin.
- Doe er vervolgens een beetje water over zodat ze eerder smoren dan bakken.
- Als de spekreepjes gaar zijn, uit de pan halen en op keukenpapier laten uitlekken zodat er wat minder vet aan hangt.
Bouillon
- Breng de bouillon aan de kook.
- Doe er de ui, de selder, de witte stelen van de paksoi en de in repen gesneden steeltjes van de bimi bij.
- Zet het vuur lager. Laat de groenten beetgaar worden.
- Breng de bouillon terug aan de kook. Doe er dan de bimiroosjes en het grof gesneden groen van de paksoi bij. Zet de pan van het vuur.
- Laat even rusten zodat de laatste groenten garen in de warme bouillon.
Ei
- Meng het merendeel van de peterselie door de eieren.
- Kruid met zout.
- Doe wat olie in een kleine koekenpan en bak een omelet. Laat de omelet niet te hard uitdrogen zodat bij het oprollen tot een brede worst, de omelet aan elkaar kleeft. Snij de omelet in brede ringen.
Afwerking
- Verdeel de noedels of mie over 2 ruime soepkommen of -borden.
- Schep er de hete bouillon over.
- Verdeel de spekjes over de bouillon.
- Leg in elke kom de helft van de omeletrepen.
- Garneer met fijn gesnipperde ui en peterselieblaadjes.