Ramen, een Oosterse soep
Description
4
- Ramen is naar Oosterse begrippen een stevige maaltijdsoep. De groenten worden hapklaar gesneden. De hoeveelheid groenten en het eitje maken dat je er inderdaad een goede hap hebt.
- Miso zijn gefermenteerde sojabonen. Hoe donkerder de kleur, hoe pittiger. Rode miso is de pittigste, dan heb je gele miso en daarnaast ook witte miso. Witte miso bestaat voor een deel uit rijst en smaakt dus eigenlijk amper af.
- Het oorspronkelijk recept voorziet 200 gr in blokjes gesneden tofoe. Zelf vind ik dit geen extra dimensie geven. Tofoe geeft geen smaak af.
- Als ik voor meer ‘vulling’ moet zorgen zou ik voor extra groenten gaan.
Scale
Ingredients
Glasnoedels (g) | 100 |
Gember, fijngesneden (g) | 10 |
Paksoi, in kleine reepjes gesneden (st) | 1 |
Sojascheuten (g) | 100 |
Shiitake, in reepjes (g) | 100 |
Erwten, vers of diepvries (g) | 100 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 2 |
Lente-ui, in ringen (st) | 2 |
Chilipeper, zeer fijn gesnipperd (st) | 1 |
Rode of gele miso (g) | 50 |
Kippenbouillon (L) | 1 |
Sojasaus (el) | 1 |
Sesamolie (el) | 1 |
Instructions
Voorbereiding
- Kook de glasnoedels volgens receptuur gaar.
- Giet af.
Ei
- Kook de eieren.
- Laat een beetje afkoelen en pel ze. Snij de eieren in de helft.
Ramen
- Breng de bouillon tegen het kookpunt.
- Voeg de miso toe. Laat de soep niet koken want de miso verliest zo zijn smaak. Roer de pasta los.
- Voeg de fijngesnipperde knoflook, de chilipeper en de gember toe.
- Laat enige tijd tegen de kook ’trekken’.
- Zeef de bouillon.
- Doe de erwten, de shiitake en de paksoi bij de bouillon. Laat garen, maar de groenten moeten beetgaar blijven..
- Breng de bouillon op smaak met de sojasaus en de sesamolie. Wees voorzichtig met het toevoegen van de sesamolie. Deze smaakt sterk af. Proef tussendoor.
Afwerking
- -Verdeel de noedels in de soepkommen.
- Schep er de hete bouillon met groenten over.
- Werk de kom af met de eieren en de gesnipperde lente-ui.