Puree van savooiekool, gehaktballetjes in een sausje van spek en champignons met veenbessencompote
Description
2
Een puree voor koude herfstdagen. De veenbessencompote geeft het gerecht een feestelijk ‘Kersttintje’.
Scale
Ingredients
Savooiekool, fijngesneden (g) | 500 |
Bloemige aardappelen (g) | 500 |
Kippengehakt (g) | 250 |
Ei, geel (st) | 1 |
Platte peterselie, fijngesnipperd (el) | 2 |
Paneermeel | |
Gerookt spek, dik gesneden, in reepjes (g) | 100 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Champignons, in plakjes (g) | 100 |
Veenbessencompote, kant en klaar (el) | 2 |
Graanmosterd (thl) | 2 |
Kippenbouillon, van bouillonblokje (ml) | 100 |
Bloem (el) | ½ |
Nootmuskaat | |
Peper, zout |
Instructions
Gehaktballetjes
- Meng het gehakt met het eigeel en de peterselie.
- Voeg zoveel paneermeel toe dat het gehakt goed aan elkaar kleeft.
- Kruid af met peper en zout.
- Rol gehaktballetjes ter grootte van een golfbal.
- Laat de gehaktballetjes garen in licht gezouten water. Als de gehaktballetjes boven drijven, zijn ze gaar.
- Haal de balletjes uit het water. Laat ze goed uitlekken.
- Bak de gehaktballetjes in wat olie aan alle kanten bruin aan.
Saus
- Bak de spekreepjes in wat boter aan.
- Voeg de sjalotjes toe en laat meestoven.
- Voeg hierna de champignons toe. Laat de champignons rustig garen.
- Voeg 1 el compote van veenbessen, de graanmosterd en de kippenbouillon toe toe. Roer goed om.
- Kneed 1 el koude boter met 1 el bloem. Kneed beiden tot een egaal mengsel. Voeg kleine beetjes van de beurre manié (geknede boter) toe aan de saus. Roer goed door. Blijf doorgaan tot de saus lichtjes gebonden is.
- Kruid af met peper en indien nodig nog met zout.
Puree
- Kook de aardappelen in een ruime pan in licht gezouten water.
- Voeg na 10 min. de savooiekool toe.
- Laat nog een 10 min. koken of tot de aardappelen en kool gaar zijn.
- Giet af in een vergiet. Laat goed uitlekken.
- Doe alles terug in de pan.
- Maak een grove puree met een klontje boter.
- Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Afwerking
- Serveer met een beetje veenbessencompote.