Puree van savooiekool, gehaktballetjes in een sausje van spek en champignons met veenbessencompote

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Puree van savooiekool, gehaktballetjes in een sausje van spek en champignons met veenbessencompote


  • Author: Annelies

Description

2

Een puree voor koude herfstdagen. De veenbessencompote geeft het gerecht een feestelijk ‘Kersttintje’.


Scale

Ingredients

Savooiekool, fijngesneden (g) 500
Bloemige aardappelen (g) 500
Kippengehakt (g) 250
Ei, geel (st) 1
Platte peterselie, fijngesnipperd (el) 2
Paneermeel  
Gerookt spek, dik gesneden, in reepjes (g) 100
Sjalot, fijngesnipperd (st) 1
Champignons, in plakjes (g) 100
Veenbessencompote, kant en klaar  (el) 2
Graanmosterd (thl) 2
Kippenbouillon, van bouillonblokje (ml) 100
Bloem (el) ½
Nootmuskaat
Peper, zout

Instructions

Gehaktballetjes

  •  Meng het gehakt met het eigeel en de peterselie.
  • Voeg zoveel paneermeel toe dat het gehakt goed aan elkaar kleeft.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Rol gehaktballetjes ter grootte van een golfbal.
  • Laat de gehaktballetjes garen in licht gezouten water. Als de gehaktballetjes boven drijven, zijn ze gaar.
  • Haal de balletjes uit het water. Laat ze goed uitlekken.
  • Bak de gehaktballetjes in wat olie aan alle kanten bruin aan.

Saus

  • Bak de spekreepjes in wat boter aan.
  • Voeg de sjalotjes toe en laat meestoven.
  • Voeg hierna de champignons toe. Laat de champignons rustig garen.
  • Voeg 1 el compote van veenbessen, de graanmosterd en de kippenbouillon toe toe. Roer goed om.
  • Kneed 1 el koude boter met 1 el bloem. Kneed beiden tot een egaal mengsel. Voeg kleine beetjes van de beurre manié (geknede boter) toe aan de saus. Roer goed door. Blijf doorgaan tot de saus lichtjes gebonden is.
  • Kruid af met peper en indien nodig nog met zout.

Puree

  • Kook de aardappelen in een ruime pan in licht gezouten water.
  • Voeg na 10 min. de savooiekool toe.
  • Laat nog een 10 min. koken of tot de aardappelen en kool gaar zijn.
  • Giet af in een vergiet. Laat goed uitlekken.
  • Doe alles terug in de pan.
  • Maak een grove puree met een klontje boter.
  • Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Afwerking

  • Serveer met een beetje veenbessencompote.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

5 juni 2020