Puree met prei, witvis en beurre blanc

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Puree met prei, witvis en beurre blanc


  • Author: Annelies

Description

2


Ingredients

Kabeljauwhaasje, 125 g/st (st) 2
Prei, fijngesneden (st) 3
Bloemige aardappel (g) 400
Sjalot, fijngesnipperd (st) 2
Witbier (flesje) 1
Bouquet garni 1
Roomboter  
Peper, zout  
Beurre blanc  
Sjalot, zeer fijn gesnipperd (st) 1
Roomboter, koud, in blokjes (g) 75
Witbier Scheutje
Room Scheutje

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.

Puree met prei

  • Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar.
  • Stoof de ui in een klontje boter. Laat de ui niet bruinen.
  • Voeg de prei en het bouquet garni toe. Stoof het geheel even aan.
  • Schenk ¾ van de witbier bij de prei. Laat 15 min. zachtjes stoven.
  • Haal de bouquet garni er uit.
  • Voeg een goede klont boter bij de aardappelen. Voeg de prei toe. Maak een puree. Kruid af met peper en zout.

Kabeljauw

  • Kruid de stukken vis met peper en zout. Bak de stukken kabeljauw aan beide zijden in boter aan zodat ze een goudkleurig korstje krijgen.
  • Schep regelmatig wat van het braadvet over de vis.
  • Wanneer de vis gekleurd is, leg je de vis in een passende ovenschaal.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Laat de kabeljauw hierin verder garen gedurende 7 min.. Let op: lepel tussendoor wat braadvet over de vis, dat houdt hem sappig.

Beurre blanc

  • Zet een pannetje op een matig vuur en giet er een bodempje witbier in, samen met de stukjes sjalot en een scheutje citroensap. Laat het bier kort inkoken, zodat ook de alcohol eruit verdampt.
  • Voeg een scheutje room toe aan de pan en laat de saus inkoken tot 1/3 van het volume.
  • Giet de ingekookte saus door een zeef zodat de stukjes sjalot eruit verdwijnen. (Laat niks verloren gaan; je kan de stukjes sjalot zonder probleem toevoegen aan de pot met prei.)
  • Roer met een garde door de gezeefde saus en voeg beetje bij beetje de koude klontjes boter toe. Let op: de boter moet op een zacht vuur in de saus smelten, zodat de saus niet schift.
  • Kruid de beurre blanc naar smaak met peper van de molen en zout.

Notes

Witbier

  • België heeft een ruime keuze aan witbieren. De meest courante die je ook in een kleine supermarkt kan vinden zijn o.a.: Hoegaarden, Vedett extra white, Brugs witbier en Corsendonck wit.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

19 maart 2020