Preisoldaatjes uit de oven met gerookt spek

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Preisoldaatjes uit de oven met gerookt spek


  • Author: Annelies

Description

2

Het recept is een van de vele heerlijke, aparte recepten van Jamie Oliver.

Het vraagt weinig voorbereidingstijd maar des te meer bereidingstijd. Daarom is dit een geschikt gerecht voor het weekend.

Wij hebben er geen extra vlees bij gegeten, maar dat misten we niet. Omdat in het weekend er wat luxe mag zijn, geef ik er mini kroketjes bij.


Ingredients

Stoofprei (st) 4
Knoflook, in dunne plakjes (t) 2
Tijm, blaadjes (tak) 2
Witte wijn (ml) 30
Kippenbouillon (ml) 150
Gerookt ontbijtspek (plakjes) 6
Olijfolie  
Boter  
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  •  Verwarm de oven voor op 200 °C.

Prei

  • De prei gaart in de oven. Neem een ovenschotel die voldoende diep is. Een ovenschotel van ca. 4 cm. diep geeft preisoldaatjes van ca. 5 cm lengte. Pas op die manier de lengte van je preisoldaatjes aan.
  • Verwijder de 2 buitenste bladeren van de prei. Deze zijn wat stugger. Snij het wit en het licht groen gedeelte van de prei in stukken van ca. 5 cm.
  • Snij de buitenste bladeren die je er af gehaald hebt samen met het donker groen van de binnenste bladeren in fijne reepjes. Stoof deze preireepjes in een goede scheut olijfolie samen met de knoflook en de tijmblaadjes gedurende een 10-tal minuten.
  • Smeer een passende ovenschotel (de preisoldaatjes moeten licht geklemd in de ovenschotel recht kunnen staan) met olijfolie in. Leg de gestoofde preireepjes op de bodem.
  • Zet de preistronkjes staande naast elkaar in de ovenschotel.
  • Overgiet met de wijn en de kippenbouillon.
  • Bedek de schotel dakpansgewijs met het gerookt spek. Afhankelijk van de breedte van de speklapjes, kan het zijn dat je er wat meer nodig hebt dan voorzien. De prei moet volledig bedekt zijn.
  • Maak een vel bakpapier langs beide kanten nat. Verfrommel het en pak de ovenschotel er mee in. Zo krijg je een ‘stoomoventje’. Leg over het bakpapier aluminiumfolie. Dit is nodig om te voorkomen dat het spek verbrandt.
  • Zet de preischotel 1 uur in de oven. De prei moet volledig zacht zijn. Verwijder vervolgens de aluminiumfolie en het bakpapier.
  • Zet de schotel nog ongeveer 20 min. in de oven zodat het spek lekker krokant gebakken wordt.

Afwerking 

  • Hak de spekreepjes fijn.
  • Verdeel de spekreepjes over de prei.
  • Kruid de saus naar wens nog af met peper en zout.

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

3 mei 2020