Paella Valenciana
Description
2
Paella Valenciana komt uit – de naam zegt het zelf – Valencia. Het is zeker niet de paella zoals wij deze kennen. Geen vis of schaaldieren in dit gerecht wel kip, konijn, bonen en tomaten.
Voor de echte Paella Valenciana moet de typisch, Spaanse garrafón boon gebruikt worden. Dit is een grote witte, wat zoete boon met paarse spikkel. Als alternatief kan de limaboon gebruikt worden. Deze boon is wit en komt uit Peru. De garrofón is helemaal niet te vinden (wel on-line). Limabonen zijn waar ik woon ook niet zomaar in de supermarkt te vinden. Voor mij zijn de reuze witte bonen een goed alternatief.
Heb je geen paellapan, gebruik dan een grote koekenpan of hapjespan.
Scale
Ingredients
Paellarijst (Bomba, Albufera of Redondo) (g) | 150 |
Drumsticks (st) | 4 |
Konijn (g) | 200 |
Snijbonen, in grove stukken (g) | 200 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Grote witte bonen, uit blik, uitgelekt (g) | 200 |
Passata (ml) | 200 |
Witte wijn (ml) | 100 |
Saffraandraadjes | 10 |
Kippenbouillon, van blokje (ml) | 200 |
Rozemarijn, takje | 1 |
Kurkuma (thl) | 1 |
Olijfolie | |
Peper, zout | |
Citroen (otioneel) | |
Peterselie, fijngehakt (optioneel) |
Instructions
Voorbereiding
- Laat de saffraandraadjes in lauw water wellen.
Kip en konijn
- Doe wat olijfolie in de pan.
- Kruid de kippenboutjes en het konijn met peper en zout.
- Bak de stukken vlees goudbruin aan alle kanten. Laat zachtjes stoven tot ze bijna gaar zijn.
Groenten
- Duw het vlees opzij. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe.
- Fruit de uien even aan.
- Voeg de snijbonen toe. Laat ze even meestoven en mee garen.
Rijst
- Voeg de rijst toe. Bak de rijst even mee tot deze glazig wordt.
- Blus met de witte wijn. Laat de alcohol verdampen.
- Doe de passata, de bonen, de saffraandraadjes samen met het weekwater, de kurkuma en het merendeel van de bouillon bij de rijst. Roer goed om.
- Leg de stukken vlees terug meer naar het midden van de pan.
- Kruid met wat peper en zout.
- Zodra alles kookt, het vuur lager zetten. Laat het geheel zachtjes ca. 25 min. pruttelen tot de rijst, groenten en vlees gaar zijn.
- Voeg indien nodig nog wat bouillon toe.
- De rijst mag niet droog koken. Op het einde van de kooktijd mag het vuur even wat hoger gezet worden om een laagje ‘socarrat’ te krijgen. Dit is een laagje krokant gebakken rijst. Let echter op dat de rijst niet verbrand!
Afwerking (optioneel)
- Serveer de paella met partjes citroen.
- Bestrooi met peterselie.