Paddenstoelrisotto met courgette

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Paddenstoelrisotto met courgette


  • Author: Annelies

Description

2

Er zijn veel variaties op risotto met paddenstoelen. Afhankelijk van wat in de supermarkt te vinden is, maak je de selectie voor de paddenstoelen die je gebruikt.

Het beste kies je voor risotto met paddenstoelen. De risotto heeft zo al meer smaak. Maar deze is niet altijd te vinden. Gewone risotto kan je uiteraard ook gebruiken.

Heb je paddenstoelenbouillon in huis, gebruik deze dan. Ook weer voor extra smaak. Maar met kippenbouillon kan het ook.

Normaal wordt 125 g rijst voorzien. Ik heb het volledig pakje gekookt (250 g) met het idee om morgen een gemakkelijke dag te hebben. Maar alles is op! Ik hou daarom dat gewicht voor dit recept aan.

In het gerecht wordt geen vlees gebruikt. Dat hoort er echt niet bij.


Ingredients

Risotto met paddenstoelen (g) 250
Witte wijn (ml) 50
Paddenstoelenbouillon (of kippenbouillon) (L) 1
Sjalot, fijngesnipperd (st) 1
Courgette (st) 1
Paddenstoelen naar keuze (g) 250
Olijfolie  
Citroensap  
Parmezaan, geraspt (g) 50
Tijm (vers of gedroogd)  
Peper, zout  

Instructions

Risotto

  • Stoof de sjalot in olijfolie aan.
  • Doe de risotto er bij. Roer goed om zodat de korrels volledig met olie bedekt zijn. Laat ze glazig worden.
  • Overgiet vervolgens met de witte wijn. Laat de wijn volledig uitdampen vooraleer je ca. 800 ml bouillon over de rijst giet.
  • Breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat rustig garen volgens receptuur. Controleer regelmatig of de rijst niet droog staat. Voeg indien nodig een beetje bouillon toe.
  • Een 8 min. voor het einde van de kooktijd worden de kleine courgettenreepjes toe. Schep om en laat ze rustig mee garen.
  • Na de gaartijd wordt de geraspte Parmezaan er door geroerd. Hou en beetje over ter garnering.

Paddenstoelen

  • Indien nodig snij de paddenstoelen in kwarten of in schijfjes. Kleine paddenstoelen kunnen in z’n geheel gebruik worden.
  • Verhit een goede hoeveelheid olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen op een hoog vuur goudbruin en gaar.
  • Kruid met peper en tijm. Druppel er een beetje citroensap over.

Courgette

  • Snij de courgette in lange slierten met een dunschiller. Hou 6 mooie plakken zonder zaadlijsten apert.
  • De andere plakken haaks doorsnijden in reepjes van ca. 0,5 cm.
  • Doe wat olijfolie in een grillpan. Kruid de courgette met peper. Gril de lange courgetterepen aan beide kanten. De repen op keukenrol laten uitlekken om het teveel aan olie te verwijderen.

Afwerking

  • Neem een ring. Zet de helft van de courgettenplakken rondom tegen de bonnenwand van de ring. De plakken moeten elkaar overlappen.
  • Schep voorzichtig de risotto in de ring. Schep niet hoger dan de hoogte van de courgette. Duw aan zodat alles goed blijft staan.
  • Haal voorzichtig de ring weg.
  • Garneer met de paddenstoelen.
  • Rasp er nog een beetje Parmezaan over.

 

 

 

Notes

Tip

  • Lekker met een beetje rucola.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

27 juni 2020