Ovenschotel met prei en gehakt
Description
2
Scale
Ingredients
Emmentaler, geraspt (g) | 125 |
Melk (ml) | 300 |
Bloem (g) | 20 |
Boter | |
Gemengd gehakt (g) | 250 |
Prei, in ringen gesneden (g) | 200 |
Bloemige aardappelen (g) | 500 |
Eigeel (st) | 1 |
Melk | |
Citroensap | scheutje |
Laurier (st) | 1 |
Tijm (takje) | 1 |
Nootmuskaat | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de ovengrill voor op 200 °C.
Aardappelpuree
- Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar.
- Pureer met het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Prei
- Smelt een klontje boter in de pan en stoof de prei. Kruid met tijm, laurier, peper en zout en doe er een bodempje water bij.
- Laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is. Verwijder de tijm en de laurier.
Gehakt
- Bak het gehakt rul in wat olie.
- Kruid met peper en zout.
Kaassaus
- Smelt 15 g boter in een pan en roer er 20 g bloem door. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt.
- Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde, niet te dikke saus.
- Roer ¾ van de kaas door de saus en kruid met peper, zout, nootmuskaat. Fris de saus wat op met een beetje citroensap.
Ovenschotel
- Schep de puree in een passende ovenschaal en strijk glad.
- Verdeel de prei over de puree.
- Schep er vervolgens het gehakt over. Zorg dat het bakvet niet meekomt.
- Verdeel de saus over de schotel. Strooi de rest van de kaas over de schotel.
- Zet de ovenschotel onder de ovengrill tot er een goudbruin korstje op komt.