Ovenschotel met prei en gehakt

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Ovenschotel met prei en gehakt


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Emmentaler, geraspt (g) 125
Melk (ml) 300
Bloem (g) 20
Boter
Gemengd gehakt (g) 250
Prei, in ringen gesneden (g) 200
Bloemige aardappelen (g) 500
Eigeel (st) 1
Melk
Citroensap scheutje
Laurier (st) 1
Tijm (takje) 1
Nootmuskaat
Peper, zout

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de ovengrill voor op 200 °C.

Aardappelpuree

  • Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar.
  • Pureer met het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Prei

  • Smelt een klontje boter in de pan en stoof de prei. Kruid met tijm, laurier, peper en zout en doe er een bodempje water bij.
  • Laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is. Verwijder de tijm en de laurier.

Gehakt

  • Bak het gehakt rul in wat olie.
  • Kruid met peper en zout.

Kaassaus

  • Smelt 15 g boter in een pan en roer er 20 g bloem door. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt.
  • Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde, niet te dikke saus.
  • Roer ¾ van de kaas door de saus en kruid met peper, zout, nootmuskaat. Fris de saus wat op met een beetje citroensap.

Ovenschotel

  • Schep de puree in een passende ovenschaal en strijk glad.
  • Verdeel de prei over de puree.
  • Schep er vervolgens het gehakt over. Zorg dat het bakvet niet meekomt.
  • Verdeel de saus over de schotel. Strooi de rest van de kaas over de schotel.
  • Zet de ovenschotel onder de ovengrill tot er een goudbruin korstje op komt.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

19 maart 2020