Ovenschotel met pasta, spinazie, courgette en zure room saus
Description
2
Zure room wordt bij ons niet zo vaak gebruikt. In Scandinavië en Oost-Europa kiest men eerder voor zure room dan voor room. Laat je niet misleiden door het woordje ‘zuur’. Zeker niet als je weet dan in Scandinavië met zure room een heerlijke ‘romegrot’ (pudding) als nagerecht wordt gemaakt. Maar ook wij hebben zoete nagerechten gemaakt van de zure room.
Het originele recept is een lasagne met lasagnevellen en lange courgettenrepen. Omdat ik nog cappellini in de voorraadkast heb staan, wordt het recept hiervoor aangepast.
Ingredients
Pasta (g) | 125 |
Sjalot, in ringen (st) | 1 |
Spinazie (g) | 600 |
Courgette, in fijne blokjes (st) | 1 |
Romatomaat, in dunne schijven (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Basilicum, gesnipperd (g) | 15 |
Zure room (g) | 125 |
Pittige kaas, gemalen (g) | 200 |
Ei (st) | 1 |
Serranoham (plakjes) | 6 |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pasta
- Kook de pasta volgens receptuur gaar in gezouten water.
- Giet af.
Groenten
- Stoof de sjalot en de knoflook zachtjes aan.
- Voeg de courgette toe en laat verder stoven tot beetgaar.
- Voeg de goed uitgelekte (uitgeknepen) spinazie toe. Laat de spinazie slinken. De groentestoof mag niet te veel vocht hebben. Giet de groenten door een fijne zeef (zodat de knoflook niet verdwijnt, vang wat vocht op).
- Kruid af met peper en zout.
Saus met zure room
- Meng de zure room met basilicum, 50 g gemalen kaas en een volledig ei. Roer goed door elkaar.
- Voeg 4 à 6 el groentevocht bij de saus.
- Kruid af met peper en zout.
Afwerking
- Neem een aangepaste ovenschotel (eerder ruim zodat één laag pasta volstaat). Olie de schotel in.
- Leg een zeer dun laagje saus op de bodem.
- Verdeel de pasta over de schotel gevolgd door de groentestoof.
- Leg hierover dakpansgewijs de Serranoham.
- Verdeel de schijfjes tomaat over de ham.
- Bestrooi met peper (geen zout).
- Strooi de overgebleven kaas over de schotel. Het mag een ‘dikke’ laag kaas zijn.
- Zet de schotel 20 min. in de oven.