Ossobuco met gremolata
Description
2
- Ossobucco vraagt, zoals de meeste stoofpotjes, wat extra bereidingstijd. Daarom maak ik een dubbele portie. Je kan een deel de volgende dag serveren, of invriezen.
- Kalfsschenkel is niet altijd in de slagersafdeling van een warenhuis te vinden. Een goede slager heeft meestal wel kalfsschenkels in huis.
Scale
Ingredients
Tomatenpuree (el) | 1 |
Passata (ml) | 400 |
Knoflook, geplet (t) | 2 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Selder, fijngesnipperd (stengel) | 2 |
Tomaat , fijngesneden (st) | 2 |
Winterwortel, in kleine blokjes | 1 |
Kalfsschenkel (st) | 4 |
Rode wijn (ml) | 100 |
Citroen, zeste (st) | 1 |
Peterselie, fijngesnipperd (el) | 2 |
Bouquet garni (st) | 2 |
Kalfsfond (ml) | 400 |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Kalfsschenkel
- Snij de zijkant van het vlees aan de vetrand in om omkrullen tijdens het bakken te voorkomen.
- Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout. Wentel het vlees door de bloem. Klop het overtollige bloem er af.
- Verhit olijfolie in een stoofpot. Bak hierin de schenkel aan beide zijden goudbruin. Het vlees moet niet gaar zijn. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
Groenten
- Fruit in dezelfde pan de groenten, uitgezonderd de ‘verse’ tomaatblokjes. Roer regelmatig om.
- Voeg de tomatenpuree toe. Bak even mee.
- Leg het vlees op de groenten. Voeg ook de braadsappen toe.
- Overgiet met de passata en de wijn. Vul verder aan met de kalfsfond tot het vlees net onder staat. Hou de rest bij om tijdens het koken vocht toe te voegen. Het vlees moet immers altijd net onder staan.
- Voeg de bouquet garni toe.
- Laat een 2 à 3 uur op een zacht vuur sudderen.
- Voeg op het einde van het koken de tomatenblokjes toe. Laat ze nog even mee garen. Kruid af met peper en zout.
Gremolata
- Meng de look, 4 el peterselie en 1 thl citroenzeste (meer kan toegevoegd worden na proeven). Proef of de smaken in balans zijn.
Afwerking
- Serveer de ossobuco met pasta, rijst of risotto.
- Schep per persoon 1 kalfsschenkel op het bord. Overgiet met de groentesaus. Garneer met de gremolata.