Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Moussaka


  • Author: Annelies

Description

2

  • Het stoofpotje moet enige tijd opstaan. Als je het de dag ervoor kunt klaarmaken, dan zijn de smaken beter in elkaar getrokken en kan je het gerecht nadat je de ovenschotel hebt samengesteld, onmiddellijk in de oven zetten.

Scale

Ingredients

Tomatenpuree (g) 40
(Lams)gehakt (g) 250
Witte selder, zeer fijn gesnipperd (stengel) 1
Wortel, in brunoise (st) 1
Look, tot pulp gewreven (t) 1
Ui, zeer fijngesnipperd (g) 100
Tomatenpulp, blik (g) 200
Rode wijn (ml) 100
Roomboter (g) 20
Bloem (g) 20
Volle melk (ml) 350
Aubergine, ongeschild, op zijn langs in plakjes (st) 1/2
Courgette, in dunne schijfjes (st) 1
Aardappelen, in dunne schijfjes, voorgegaard (g) 250
Harde schapenkaas, geraspt (g) 50
Kaneelstokje (st) 1/2
Komijn, gemalen (thl) 1/4
Marjolein, gedroogd (thl) 1/2
Oregano, gedroogd (thl) 1/2
Harissa (el) 1/2
Olijfolie
Peper, zout

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C zodra de groentestoof klaar is.

Gehakt

  • Bak het gehakt rul in wat olie.

Groenten

  • Bestrooi de aubergines met grof zeezout en laat even staan. Het vocht wordt zo uit de aubergines getrokken. Spoel voor gebruik het zout af en dep de aubergine droog.
  • Verhit olijfolie in een grillpan. Gril de aubergines aan alle kanten. Bestrooi met peper en zout.
  • Stoof de ui en de look in wat olie aan. Voeg de wortel en de selder toe. Laat 10 min. stoven.
  • Zet het vuur zachter. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Doe het rul gebakken gehakt er bij. Meng goed door.
  • Blus af met de rode wijn. Laat de alcohol er uit verdampen.
  • Voeg de tomatenpuree samen met de komijn, de marjolein, de harissa, het kaneelstokje en de oregano toe. Kruid af met peper en zout.
  • Zet het deksel schuin op de pot en laat de ragout minstens anderhalf uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe in de saus. Verwijder nadien de kaneelstok.

Bechamelsaus

  • Maak een klassieke bechamelsaus met 20 g boter, 20 g bloem en 350 ml melk.

Moussaka

  • Neem een gepaste ovenschaal en olie ze in.
  • Schenk er een laagje bechamelsaus in.
  • Schik daarover en laag aardappelschijfjes. Kruid met peper en zout.
  • Vervolgens een laag courgetteschijfjes en een portie van de groentestoof met gehakt.
  • Dan een nieuwe laag aardappelen, een tweede dun laagje bechamelsaus en de resterende schijfjes courgette.
  • Eindig met een laagje ragout met daarbovenop een royale laag bechamelsaus.
  • Strooi de schapenkaas er als laatste over. Gaar de moussaka in de hete oven gedurende 40 tot 45 min.

 

Notes

Tip

  • Serveer met een fris slaatje van sla, komkommer en radijs en een yogonaise.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 maart 2020