Maxi sushi met zalm, avocado en komkommer
Description
2
Geen geklungel met matjes en kleine versieringen. Neen, we gaan voor het grote werk. De maxi sushi wordt als lunch of diner geserveerd. Deze sushi met zalm, avocado en komkommer is eenvoudig en zeer toegankelijk. De gefrituurde uitjes (bicky uitjes) zijn niet traditioneel, maar ze geven het gerecht wel extra smaak.
Een sushi maak je best enkele uren vooraf. Zet de maxi sushi in de ijskast. Laat de smaken van de verschillende ingrediënten intrekken in de rijst.
De saus wordt van mayonaise met pikante chilisaus (sriracha) gemaakt. Je kan ook Japanse mayonaise gebruiken (of zelf maken). Dit is een mayonaise met wasabi.
Ben je, net als ik, fan van dit concept, dan kan je maxi suchi maken met andere ingrediënten als sushi gember en verse tonijn.
Gebruik zeker en vast echte sushi rijst. Met gewone rijst of zelfs kleefrijst lukt het niet. Sushirijst vraagt enige voorbereiding vooraf. Een voordeel is dat je de rijst en de speciale sushiazijn gemakkelijk de avond ervoor al kan klaar maken. Sushiazijn is ook kant en klaar te koop (vb. Mizkan Sushi azijn). Sushirijst, rijstazijn en norivellen kan je tegenwoordig in de grotere supermarkten kopen. Sushiazijn helaas niet.
Ingredients
Sushirijst (g) | 125 |
Norivel (st) | 3 |
Avocado, rijp, in schijfjes (st) | 1 |
Verse zalm, in dunne plakjes (g) | 150 |
Komkommer (st) | ½ |
Mayonais (el) | 3 |
Pikante chilisaus (sriracha) (of wasabi) (thl) | 1 |
Geroosterde sesamzaadjes | |
Gefrituurde uitjes | |
Voor de sushiazijn | |
Suiker (thl) | 3 |
Zout (thl) | 1 |
Rijstazijn (ml) | 50 |
Mirin (optioneel – ml) | 10 |
Instructions
Voorbereiding
- Sushiazijn
- Meng de suiker, het zout, de azijn en de mirin op een zacht vuur door elkaar. Zorg dat suiker en zout goed opgelost zijn. De azijn moet enkel warmen om suiker en zout te laten oplossen.
- Sushirijst
- Kook de sushirijst volgens receptuur gaar. In grote lijnen zijn het meestal voor een basic sushirijst de volgende stappen.
- Spoel de rijst grondig. Laat uitlekken.
- Laat de rijst ca. 20 min. weken in water. Spoel goed en laat uitlekken.
- Kook de rijst in water gedurende 10 min. De rijst moet droog koken.
- Haal de rijst van elkaar. Roer er de sushiazijn onder volgens smaak. De rijst moet niet nat worden.
- Kook de sushirijst volgens receptuur gaar. In grote lijnen zijn het meestal voor een basic sushirijst de volgende stappen.
Komkommer
- Snij met een dunschiller dunne schijfjes van de komkommer.
Mayonaise
- Meng de mayonaise met de pikante chilisaus (of de wasabi).
Sushi samenstellen
- Verdeel de rijst in 3 gelijke porties. Schat in hoe groot je schotel moet zijn om een portie rijst ca. 1 cm dik uit te spreiden.
- Knip de norivellen op maat van de schotel.
- Start met op de bodem een norivel te leggen.
- Sprei er een laag sushirijst over gevolgd door een laag komkommer en een laag avocado. Smeer er een zeer dun laagje van de mayonaise over.
- Leg er terug een norivel op. Duw vervolgens de onderste laag eerst goed aan. Leg dan weer een laag rijst gevolgd door de plakjes zalm.
- Leg er de laatste norivel op. Duw weer eerst alles goed aan.
- Spreid de laatste laag rijst over de norivel. Duw het geheel weer aan.
- Verdeel de mayonaise over de rijst.
- Werk af moet sesamzaadjes en lekker veel gefrituurde uitjes.
Notes
Tip
- Maak je de maxi sushi voor meer personen, maak er dan een ‘cake’ van. Je kan de bovenkant leuk afwerken met krulletjes komkommer, zalmsnippers en toefjes ‘sushimayonaise’.