Limoenrisotto met aubergine en tonijn
Description
2
Ingredients
Ui, gesnipperd (st) | 2 |
Risotto (gr) | 125 |
Witte wijn (glas) | 1/2 |
Kippenbouillon (blokje) (ml) | 300 |
Tonijnsteak (st) | 2 |
Parmezaan, geraspt (g) | 50 |
Olijfolie (ml) | 100 |
Aubergine (st) | 1 |
Peterselie, fijngehakt (g) | 20 |
Olijfolie | 1 |
Grof zout | |
Limoen, zeste (st) | 1/2 |
Instructions
Voorbereiding
- Haal de tonijn uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
Aubergine
- Snij de aubergine in plakjes van ca. 0,5 cm. Leg ze op een bakplaat uiteen.
- Strooi er grof zout overheen. Leg er een andere plaat overheen en verzwaar deze (aubergines ‘persen’.
- Laat een kwartiertje rusten.
- Spoel de aubergine daarna goed af en dep droog. Snij de aubergine in blokjes. Roerbak ze in wat olie gaar.
Risotto
- Fruit de ui in wat olie aan. Voeg de risotto toe en roer alles goed om. Als de korrels glazig zijn, voeg dan de wijn toe. Laat de alcohol uitdampen.
- Blus met de kippenbouillon. Laat alles rustig garen (ca. 20 min.).
- Wanneer de risotto gaar is, voeg je een beetje goede olijfolie toe. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
- Roer de aubergine zonder olie bij de risotto. Breng op smaak met peper en zout. Opgelet met zout want Parmezaan is al wat zout.
- Schep er de peterselie en de zeste van de limoen onder. Doe niet alle limoen in een keer er in. Proef en voeg toe of serveer apart.
Tonijn
- De tonijn wordt pas vlak voor het serveren gebakken. Tonijn moet maar heel kort grillen.
- Verhit de grillpan zonder vetstof. Bestrijk de tonijn aan beide kanten met olijfolie. Kruid met peper en zout. Grill de tonijn kort aan de ene kant. Zet het vuur uit.
- Draai de tonijn om en leg de ongebakken kant in de nog warme pan. Een tonijnsteak van ca. 2 cm dikte heeft maar 1 a 1,5 min. aan beide kanten nodig. De tonijn moet nog rozé zijn binnenin.
Notes
Weetje
- Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt eerst aangebakken in wat olie en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd,.
- De rijstkorrels zijn rond en kunnen meer dan viermaal hun gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken.
- Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort.