Limoenrisotto met aubergine en tonijn

, , , , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Limoenrisotto met aubergine en tonijn


  • Author: Annelies

Description

2


Ingredients

Ui, gesnipperd (st) 2
Risotto (gr) 125
Witte wijn (glas) 1/2
Kippenbouillon (blokje) (ml) 300
Tonijnsteak (st) 2
Parmezaan, geraspt (g) 50
Olijfolie (ml) 100
Aubergine (st) 1
Peterselie, fijngehakt (g) 20
Olijfolie 1
Grof zout  
Limoen, zeste (st) 1/2

Instructions

Voorbereiding

  • Haal de tonijn uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

 Aubergine

  • Snij de aubergine in plakjes van ca. 0,5 cm. Leg ze op een bakplaat uiteen.
  • Strooi er grof zout overheen. Leg er een andere plaat overheen en verzwaar deze (aubergines ‘persen’.
  • Laat een kwartiertje rusten.
  • Spoel de aubergine daarna goed af en dep droog. Snij de aubergine in blokjes. Roerbak ze in wat olie gaar.

Risotto

  •  Fruit de ui in wat olie aan. Voeg de risotto toe en roer alles goed om. Als de korrels glazig zijn, voeg dan de wijn toe. Laat de alcohol uitdampen.
  • Blus met de kippenbouillon. Laat alles rustig garen (ca. 20 min.).
  • Wanneer de risotto gaar is, voeg je een beetje goede olijfolie toe. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Roer de aubergine zonder olie bij de risotto. Breng op smaak met peper en zout. Opgelet met zout want Parmezaan is al wat zout.
  • Schep er de peterselie en de zeste van de limoen onder. Doe niet alle limoen in een keer er in. Proef en voeg toe of serveer apart.

Tonijn

  • De tonijn wordt pas vlak voor het serveren gebakken. Tonijn moet maar heel kort grillen.
  • Verhit de grillpan zonder vetstof. Bestrijk de tonijn aan beide kanten met olijfolie. Kruid met peper en zout. Grill de tonijn kort aan de ene kant. Zet het vuur uit.
  • Draai de tonijn om en leg de ongebakken kant in de nog warme pan. Een tonijnsteak van ca. 2 cm dikte heeft maar 1 a 1,5 min. aan beide kanten nodig. De tonijn moet nog rozé zijn binnenin.

 

Notes

Weetje

  • Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt eerst aangebakken in wat olie en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd,.
  • De rijstkorrels zijn rond en kunnen meer dan viermaal hun gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken.
  • Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 maart 2020