Lentehutsepot met witte pens
Description
2
Scale
Ingredients
Erwten (g) | 50 |
Witte asperges, in stukken van 2 cm (topjes apart houden) (g) | 100 |
Aardappelen, bloemig, in grove stukken (g) | 300 |
Wortelen, in schijfjes (g) | 100 |
Spitskool, in reepjes (st) | 1/4 |
Ui, in grove stukken (st) | 1 |
Citroen (st) | 1/4 |
Witte pens (st) | 2 |
Zure room (el) | 1 |
Laurierblaadje (st) | 1 |
Kervel, fijngesneden (g) | 20 |
Tijm, takje (st) | 1 |
Boter | |
Selderijzout | |
Kippenbouillonblokje | 1/4 |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Neem de pensen uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Witte pens
- Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de te pensen in het braadvet en laat ze langs beide kanten kleuren.
Hutsepot
- Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes ui.
- Voeg meteen ook de aardappelen toe en stoof even aan.
- Doe er de wortelen, de asperges (aspergepuntjes niet) en de kool bij. Roer om en voeg een beetje water toe. De kool geeft nog vocht af, hou hier rekening mee.
- Voeg laurier en tijm toe, samen met een snuif zout en peper en 1/4 kippenbouillonblokje.
- Plaats het deksel gekanteld op de pot en zet het vuur zachter. Stoof de hutsepot gedurende ongeveer 15 min.
- Voeg na 15 min. de erwten toe. Stoof gedurende zo’n 5 min.
- Kook de aspergepuntjes apart in een beetje water. Aspergepuntjes hebben maar een paar minuutjes nodig. Hou ze nadien warm.
- Verwijder de laurier en tijm uit de stoofpot voor het serveren.
- Zit er teveel vocht in de hutsepot, schep er wat uit of bind met wat ‘snelbindsaus’.
- Voeg de zure room toe, roer goed om. Breng de hutsepot op smaak met peper en selderijzout. Schep omzichtig de asperges door de hutsepot.
- Schep de hutsepot uit op voorverwarmde borden. Strooi er wat verse kervel over. Leg op elk bord een witte pens.