Krulandijvie-aardappelpuree met gerookt spek
Description
2
Scale
Ingredients
Aardappels (g) | 500 |
Krulandijvie (st) | 1/2 |
Lente-ui, fijngesnipperd (st) | 2 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Gerookt spek, blokjes (g) | 50 |
Boter | |
Peper, zout | |
Zachte azijn (vb. champagneazijn) |
Instructions
Spekjes
- Bak de spekjes op een rustig vuur. Voeg daarna de look, en de sjalot toe. Laat gaar stoven.
Aardappels
- Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Giet af.
- Voeg een flink klontje boter toe, en maak een mooie puree. Kruid met peper en zout.
Krulandijvie
- Neem van de andijvie enkel het fris groene gedeelte. Hou een handje vol voor de garnering achter. Snij de rest wat fijner.
Afwerking
- Meng het spek met de look en de ui door de aardappelpuree. Voeg eventueel een klein beetje van het vet toe.
- Roer dan de fijner gesneden krulandijvie toe. Roer alles goed door de puree zodat de groente door de warmte van de puree een beetje ‘gaart’.
- Voeg een scheutje azijn toe. Kruid af met peper en zout. Proef en voeg eventueel nog wat azijn en kruiden toe.
- Schep een flinke portie van de puree op een bord en garneer met de achtergehouden krulandijvie.
- Geef er vlees naar keuze bij (vb. speklap, worst).
Notes
Tip
- Krulandijvie is niet altijd te vinden. Je kan ook gewone andijvie gebruiken. Krulandijvie garneert enkel wat leuker.