Krabomelet op rijst met zoetzure saus (Japans)
Description
2
Krab is vrij duur. Voor dit gerecht kies ik een goede kwaliteit krab, maar niet de duurste wat ik voor bijvoorbeeld ‘onze’ traditionele krabcocktail wel zou doen.
In de originele receptuur staat dat je best verse krab gebruikt. Je moet die dan eerst koken en het vlees er uit plukken. Misschien is dit in Japan een goedkopere oplossing dan krab in blik kopen. Voor wie van ons niet aan de kust woont en/of dit gerecht buiten het seizoen wilt klaarmaken, is krab uit blik het beste alternatief. Zeker als je weet dat dit gerecht als ‘streetfood’ wordt verkocht in Japan (volgens de info op internet).
Scale
Ingredients
Rijst (g) | 125 |
Ei (st) | 4 |
Krabvlees, uitgelekt (uit blik) (g) | 170 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Kippenbouillon (blokje) (st) | ½ |
Sojasaus (thl) | 4 |
Suiker (thl) | 4 |
Rijstazijn (thl) | 2 |
Maïzena (thl) | 3 |
Gember, fijngesnipperd (cm) | 1 |
Erwten (diepvries) (el) | 3 |
Arachideolie of zonnebloemolie | |
Zout |
Instructions
Rijst
- Kook de rijst gaar volgens receptuur in licht gezouten water.
Zoetzure saus (Tenshinhan)
- Roer de kippenbouillon, de sojasaus, de suiker, de azijn en de maïzena door 160 ml water.
- Laat de saus zachtjes koken en indikken.
Omelet
- Doe een flinke scheut arachideolie in een wok.
- Bak de omelet per portie.
- Fruit de helft van de sjalot en de helft van de gember in de olie. Voeg ook de helft van de diepvrieserwten erbij zodat ze mee kunnen ontdooien en garen.
- Klop 2 eieren los. Voeg wat zout toe. Roer de helft van de krab eronder.
- Giet het ei in de wok. Laat even stollen en roer vervolgens van buiten naar binnen. Laat weer even stollen en roer weer om. Het ei moet aan elkaar hangen en nog smeuïg zijn bovenaan.
- Doe de helft van de rijst in een kom. Bedek de rijstberg volledig met de omelet.
- Maak de tweede omelet.
Afwerking
- Serveer de krabomelet op de rijstberg met de zoetzure saus.