Kippenbouten in een champignon-dragonsausje met aardappelpuree

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Kippenbouten in een champignon-dragonsausje met aardappelpuree


  • Author: Annelies

Ingredients

Aardappelen, bloemig (g) 500
Kippenbouten (st) 2
Champignons, in kwarten (g) 250
Ui, in ringen (st) 1
Knoflook (t) 1
Tomatenblokjes (blik-g) 200
Tomatenpuree (el) 1
Witte wijn (ml) 150
Room (ml) 100
Platte peterselie (takjes) 10
Dragon (takjes) 10
Tijm (takje) 2
Laurier (blaadje) 2
Kippenkruiden  
Madeirawijn Scheutje
Boter  
Bruine snelbindsaus
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Pluk de blaadjes van de peterselie en de dragon. Hou deze apart. Maak van de stengels samen met de tijm en de laurierblaadjes een bouquet garni.

Kippenbouten

  • Wrijf de kippenbouten aan alle kanten goed in met kippenkruiden. Kruid af met peper.
  • Doe een grote klont boter in een braadpan (die ook in de oven mag).
  • Bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin. De bouten moeten nog niet gaar zijn; we zetten ze nog in de oven.
  • Haal de bouten uit de pan.
  • Bak nu de champignons in het bakvet. Voeg eventueel nog wat boter toe.
  • Haal de champignons uit de pan.
  • Stoof nu de uitjes en de look in het vet glazig.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat deze meebakken.
  • Bestrooi met de bloem en laat wederom even bakken.
  • Blus met de wijn. Laat de alcohol verdampen. Voeg een beetje water toe.
  • Doe de kippenbouten terug in de pot. Doe de champignons en de tomatenblokjes erbij.
  • Zorg dat de bouten bijna onderstaan. Voeg eventueel wat water toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet de pan afgedekt in de oven. Laat ca. 45 min. garen.

Aardappelpuree

  • Kook de aardappels in licht gezouten water gaar. Giet af en stoom droog.
  • Doe er een flinke klont boter bij. Maak een grove puree. De puree mag wat aan de droge kant zijn want we hebben veel saus van de kip.
  • Kruid af met peper en zout.

Afwerking

  • Is de saus te lopend, zet de pan terug op het vuur en haal de kippenbouten uit de pan. Bind de saus met bruine snelbindsaus Haal de pan van het vuur.
  • Hak de dragon- en peterselieblaadjes zeer fijn. Voeg de kruiden bij de saus.
  • Voeg de room en een scheutje Madeira toe.
  • Kruid af met peper en zout. Leg de kippenbouten terug in de pan en serveer onmiddellijk.

 

 

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14 september 2020