Kippenbouten in een champignon-dragonsausje met aardappelpuree
Ingredients
Aardappelen, bloemig (g) | 500 |
Kippenbouten (st) | 2 |
Champignons, in kwarten (g) | 250 |
Ui, in ringen (st) | 1 |
Knoflook (t) | 1 |
Tomatenblokjes (blik-g) | 200 |
Tomatenpuree (el) | 1 |
Witte wijn (ml) | 150 |
Room (ml) | 100 |
Platte peterselie (takjes) | 10 |
Dragon (takjes) | 10 |
Tijm (takje) | 2 |
Laurier (blaadje) | 2 |
Kippenkruiden | |
Madeirawijn | Scheutje |
Boter | |
Bruine snelbindsaus | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Pluk de blaadjes van de peterselie en de dragon. Hou deze apart. Maak van de stengels samen met de tijm en de laurierblaadjes een bouquet garni.
Kippenbouten
- Wrijf de kippenbouten aan alle kanten goed in met kippenkruiden. Kruid af met peper.
- Doe een grote klont boter in een braadpan (die ook in de oven mag).
- Bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin. De bouten moeten nog niet gaar zijn; we zetten ze nog in de oven.
- Haal de bouten uit de pan.
- Bak nu de champignons in het bakvet. Voeg eventueel nog wat boter toe.
- Haal de champignons uit de pan.
- Stoof nu de uitjes en de look in het vet glazig.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat deze meebakken.
- Bestrooi met de bloem en laat wederom even bakken.
- Blus met de wijn. Laat de alcohol verdampen. Voeg een beetje water toe.
- Doe de kippenbouten terug in de pot. Doe de champignons en de tomatenblokjes erbij.
- Zorg dat de bouten bijna onderstaan. Voeg eventueel wat water toe.
- Kruid met peper en zout.
- Zet de pan afgedekt in de oven. Laat ca. 45 min. garen.
Aardappelpuree
- Kook de aardappels in licht gezouten water gaar. Giet af en stoom droog.
- Doe er een flinke klont boter bij. Maak een grove puree. De puree mag wat aan de droge kant zijn want we hebben veel saus van de kip.
- Kruid af met peper en zout.
Afwerking
- Is de saus te lopend, zet de pan terug op het vuur en haal de kippenbouten uit de pan. Bind de saus met bruine snelbindsaus Haal de pan van het vuur.
- Hak de dragon- en peterselieblaadjes zeer fijn. Voeg de kruiden bij de saus.
- Voeg de room en een scheutje Madeira toe.
- Kruid af met peper en zout. Leg de kippenbouten terug in de pan en serveer onmiddellijk.