Kippenbout met tomaten-champignonssaus
Description
4
De kippenbouten garen een uurtje in de oven. Omdat dit gerecht wat meer tijd vraagt, wordt het voor 4 personen klaargemaakt.
Geef er pasta, rijst of een aardappelgerecht bij. Omdat ik het voor het weekend klaarmaak, kies ik voor frietjes. Bij ons is dat ‘luxe’. Lekker met een eenvoudig fris slaatje van sla, tomaat, komkommer en fijngesnipperde rode ui.
Scale
Ingredients
Kippenbouten (st) | 4 |
Champignons, in kwartjes gesneden (g) | 500 |
Ui, in ringen (st) | 2 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 2 |
Tomatenblokjes (blik) (g) | 400 |
Tomatenpuree (el) | 1 |
Suiker (thl) | 2 |
Room (ml) | 100 |
Bladpeterselie, fijngesnipperd (el) | 2 |
Dragon, fijngesnipperd (el) | 1 |
Tijm (takje) | 2 |
Laurier (blaadje) | 2 |
Bloem (el) | 1 |
Bruine sausbinder | |
Boter | |
Kippenkruiden | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Verwijder de blaadjes van de peterseliestengels en de dragonstengels. Snij de blaadjes fijn.
- Maak van de stengels een bouquet garni samen met de tijm en de laurierblaadjes.
Ovenschotel
- Kruid de kippenbouten met flink wat kippenkruiden.
- Bak de kippenbouten aan beide kanten in boter goudbruin. De bouten moeten niet gaar zijn, enkel gekleurd.
- Leg de kippenbouten in een ovenbestendige pan met dikke bodem.
- Bak de champignons in hetzelfde vet als de kippenbouten. Voeg wat boter toe want de champignons absorberen veel van het vet. Doe de champignons bij de kippenbouten.
- Fruit vervolgens de ui en de knoflook op een laag vuurtje in dezelfde pan.
- Als de uien glazig zijn, voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Voeg de suiker toe.
- Bestrooi de uien met de bloem en laat de bloem even bakken.
- Voeg een 100 ml water toe en roer goed. Zo lost de bloem al wat op en kunnen er geen klonten gevormd worden. Doe alles bij de kippenbouten.
- Doe de tomatenblokjes en het bouquet garni bij de kippenbouten.
- Vul verder aan met water tot de kippenbouten net niet onderstaan.
- Leg een bakpapier op de kippenbouten. Zorg dat het papier alles goed afsluit. Zo blijft het vocht goed in de pan. Zet het deksel op de pan.
- Laat de bouten gedurende 1 uur garen.
Afwerking
- Haal de kippenbouten en de bouquet garni uit de saus.
- Vermoedelijk heb je teveel vocht in de saus zitten. Schep de groenten uit het vocht en voeg dan zoveel nat toe bij als je nodig acht. Doe de room er bij. Warm alles terug op. De saus wordt een beetje gebonden met bruine sausbinder (de saus mag niet te dik worden).
- Roer de fijngesnipperde peterselie en dragon door de saus.
- Kruid af met peper en zout.