Kip met citroen en ui, rijst en groenten
Description
4
Een verrassend smakelijk stoofpotje. Probeer het zeker eens uit.
In een kookboek met Marokkaanse recepten plukte ik dit gerecht. De familie van de schrijfster is van Senegalese afkomst. Ze heeft het Marokkaans gerecht een Senegalese twist gegeven. Ik vermoed dat het gebruik van ui en rijst het Senegalese deel is en de citroen en rozijnen het Marokkaanse deel is.
Met enige reserve ben ik aan het kippenstoofpotje begonnen. Voor alle zekerheid heb ik de helft van het citroensap toegevoegd en de marineertijd met de helft gereduceerd. Ik denk hieraan goed gedaan te hebben.
De hoeveelheden voor de kippenstoofpot zijn berekend op 4 personen. De rijst en de groenten zijn voor 2 personen voorzien.
Scale
Ingredients
Kippenonderbouten (st) | 8 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 4 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 4 |
Citroensap (ml) | 250 |
Rozijnen (g) | 80 |
Kippenbouillon (blokje) | 1 |
Rijst (g) | 125 |
Courgette, in blokjes | 1 |
Wortelen, in schijfjes (st) | 2 |
Puntpaprika, in blokjes (st) | 1 |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Kruid de kip met peper en zout.
- Leg de kip in brede ondiepe schaal.
- Doe de ui, de knoflook, 2 el olijfolie en het citroensap in de schaal. Meng alles goed door elkaar. Zorg dat de kip volledig ingepakt zit in de marinade.
- Laat 1 1/2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Kip
- Haal de kip uit de marinade.
- Gril de kip in een grillpan of BBQ aan alle kanten bruin.
- Leg de kip in een braadpan. Overgiet met de marinade. Voeg een beetje water toe zodat de kippenbouten half onderstaan. Verkruimel het bouillonblokje over de kip.
- Breng het stoofpotje aan de kook. Zet het vuur lager en laat rustig onder deksel een 20-tal minuten stoven. Draai de kip af en toe om.
- Voeg hierna de rozijnen toe. Laat nog een 20-tal minuten sudderen tot de kip volledig gaar is. Het vocht is dan bijna volledig uitgedampt.
- Kruid af met peper en zout.
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur gaar in licht gezouten water.
Groenten
- Stoof de groenten in olijfolie aan. Laat rustig beetgaar stoven.
- Kruid af met peper en zout.