Jambalaya met kip en chipolata
Description
2
Scale
Ingredients
Chipolata’s (st) | 2 |
Kippenvleugeltjes (st) | 4 |
Langkorrelrijst met normale kooktijd (g) | 125 |
Puntpaprika, in blokjes (st) | 1 |
Witte selder, fijngesneden (stengel) | 2 |
Tomatenblokjes (in blik) (g) | 200 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, fijngewreven (t) | 1 |
Laurierblad | 1 |
Tijm (takje) | 1 |
Komijn (thl) | 1/4 |
Groentebouillon (van blokje) (ml) | 350 |
Olijfolie (el) | 1 |
Bladpeterselie, fijngehakt (optioneel) | |
Peper, zout |
Instructions
Kip en chipolata
- Kruid de kip met peper en zout.
- Bak de kip en de chipolata’s in de olie in een grote, diepe pan rondom bruin. Het vlees moet niet gaar zijn.
- Neem het vlees uit de pan.
Rijst
- Fruit in het pan van het vlees de gesnipperde ui en de fijngewreven knoflook.
- Voeg de selder en de paprika toe. Bak 2 min.
- Voeg de kruiden, de specerijen en de rijst toe. Roer goed door. Doe er de bouillon en de tomaten bij, meng goed.
- Voeg de kip en de chipolata’s toe, zet een deksel op de pan en laat 30 min. sudderen op een heel zacht vuur.
Afwerking
- Breng de jambalaya op smaak met peper en zout.
- Bestrooi met de gehakte peterselie en serveer meteen.
Notes
Weetje
Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella, ontwikkeld toen Spanje het gebied, dat de Louisiana Purchase omvat, beheerste. Het belangrijkste verschil is de vervanging van de toentertijd in Amerika weinig voorkomende saffraan door tomaten. Er zijn heel wat variaties op het gerecht te vinden. Dit recept is een van de velen.