Indisch gesmoorde speklapjes in zoetzure saus, rijst met groenten
Description
2
De ketjap-tomatensaus smaakt goed af. Kies voor een neutraal begeleidende groente.
Scale
Ingredients
Speklap, natuur (st) | 4 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, in plakjes (t) | 2 |
Tomaat, in blokjes (st) | 4 |
Ketjap manis (ml) | 60 |
Lente-ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Rijst (g) | 125 |
Groenten (vb. paksoi, Chinese kool of spitskool) (g) | 400 |
Seroendeng (facultatief) | |
Gebakken uitjes (facultatief) |
Instructions
Speklapjes
- Halveer de speklappen.
- Bestrooi het spek met peper en zout.
- Bak de lapjes aan beide kanten licht bruin in wat olie.
- Haal de lapjes uit het vet en doe ze in een andere kookpan.
- Fruit de ui en de look aan in het braadvet van de speklappen.
- Schep de uien en de knoflook bij de tomaten. Probeer niet te veel vet van de pan mee te nemen.
- Voeg de tomaten, de ketjap en 60 ml water toe.
- Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat alles onder deksel sudderen voor een 25-tal minuten.
- Haal halverwege het garen het deksel van de pan zodat de saus kan uitdampen.
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur gaar in licht gezouten water.
Groenten
- Stoof de gekozen groenten in wat olie aan. Gaar verder.
Afwerking
- Verdeel de rijst over de borden.
- Schep de speklapjes met de saus erbij.
- Strooi wat bosuitjes over de saus. Wie wenst kan er ook seroendeng en gebakken uitjes er over strooien.
- Geef de groenten er apart bij.