Home made frikandellen en andalouse saus
Description
2
Frikandellen met andalouse, dan denk je aan een frituur. Deze zelfgemaakt frikandellen zijn ‘eerlijk’ en zo ook de andalouse, zeker als je ook de mayonaise zelf maakt (wat ik niet gedaan heb).
Uiteraard horen hier frietjes bij. En liefst ook nog met een lekkere salade. Maar die keuze laat ik aan de kok over. Ik geef hier enkel het recept van de frikandellen en de andalouse mee.
In de andalouse wordt gedroogde tomatenpoeder gebruikt. Je kan dit vervangen door meer tomatenpuree te gebruiken.
De gestoomde frikandellen kan je invriezen. Ik maak daarom extra porties. Uit 1 kg gehakt haal je ongeveer 22 frikandellen. Reken 2 stuks per persoon.
De rode puntpaprika moet geroosterd worden. Het zwart geblakerd velletje schraap je weg. De paprika is ondertussen ook lichtjes gegaard. Je kunt dit met een brander doen of boven een houtskool barbecue. Ik heb voor het gemak een gasgestookte barbecue. Hier lukt het niet mee om de paprika te blakeren. Als ik nog een andalouse maak, dan gebruik ik opgelegde geroosterde paprika.
Ingredients
Kippengehakt (g) | 700 |
Varkensgehakt (g) | 300 |
Ei (st) | 5 |
Witte peper (thl) | 2 |
Zout (thl) | 2 |
Koriander, gemalen (thl) | 2 |
Gemberpoeder (thl) | 1 |
Kruidnagel (thl) | ½ |
Nootmuskaat (thl) | 2 |
Gebakken uitjes (el) | 2 |
Mosterd (el) | 2 |
Paneermeel (el) | 5 |
Andalouse | |
Rode puntpaprika (st) | 2 |
Sinaasappelsap (el) | 1 |
Gedroogde tomatenpoeder (el) | 2 |
Tomatenpuree (el) | 2 |
Spaanse peper, fijngehakt (st) | ½ |
Mayonaise (g) | 100 |
Instructions
Frikandellen
- Maal het kippengehakt en het varkensgehakt samen met de eieren in een blender extra fijn.
- Meng de witte peper, het zout, de koriander, de gemberpoeder, de kruidnagel, de nootmuskaat, de gebakken uitjes, de mosterd en de paneermeel goed onder het gehakt.
- Doe het gehakt in een spuitzak met grote ronde opening (een wegwerkzak is het gemakkelijkste in gebruik).
- Spuit een dikke streep van ca.8 cm lengte.
- Breng een bodempje water aan de kook. Zet er een stoommandje in. Stoom de frikandellen ca. 5 min. Zorg dat ze volledig vrij liggen in het mandje. Let op, bij het stomen zetten de frikandellen uit.
- Laat de frikandellen afkoelen.
- Frituur de frikandellen op 180 °C in een 3-tal min. goudbruin.
Saus andalouse
- Brand het vel van de paprika zwart. Schraap het verbrand eraf. Snij de paprika in zeer fijne blokjes. Als alternatief kan je een kant en klare geroosterde paprika nemen (opgelegd in glas of vacuüm verpakt).
- Meng de mayonaise met het Spaans pepertje, de tomatenpuree, het tomatenpoeder, hetr sinaasappelsap en de blokjes paprika.
- Kruid af met peper en zout.