Hertenbiefstuk met rode portsaus, stoofpeertjes, prinsessenboontjes en kastanjepuree

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Hertenbiefstuk met rode portsaus, stoofpeertjes, prinsessenboontjes en kastanjepuree


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Hertenbiefstukken 2
Arachideolie  
(Room)boter  
Rode ui , fijngesnipperd (st) 1/2
Tijm , fijngesneden (takje) 1
Rozemarijn , fijngesneden (takje) 1
Mix van paddenstoelen (g) 175
Rode port (ml) 100
Rode wijn (ml) 100
Wildfond (ml) 100
Ontbijtkoek, zonder korst (g) 35
Aardappelen (g) 300
Kastanjes, voorgegaard (g) 100
fFjne prinsessenboontjes (g) 100
Ontbijtspek (st) 4
Laurier 1
Kruidnagel 1
Voor de stoofpeertjes 2
Stoofpeertjes (st) 2
Rode wijn (ml) 200
Rode port (ml) 200
Steranijs 1
Kaneelstokje 1
Vanillesuiker (zakje) 1
Water of rode bessensap  

Instructions

Voorbereiding

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Stoofpeertjes

  • Schil de peertjes en houd hierbij de steeltjes aan de peertjes.
  • Doe alle ingrediënten in een passende pan (rode wijn, rode port, steranijs, kaneelstokje, kruidnagel, vanillesuiker).
  • Zet de peertjes in de pan (als ze omvallen: het kontje recht afsnijden). Vul aan met water (of rode bessensap) tot de peertjes op de top na onderstaan. Breng rustig aan de kook.
  • Zet het vuur op de laagste stand en stoof de peertjes met een deksel op de pan in ongeveer 60 min. gaar. (Je kan dit de dag voordien klaarmaken en de dag zelf even terug opwarmen).

Kastanje-aardappelpuree

  • Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Voeg op het einde van de kooktijd de kastanjes toe en laat mee op warmen. Giet af. Pureer met een goede klont boter. Kruid af met peper en zout. Houd warm.

Sperzieboontjes met spek

  • Kook de sperzieboontjes beetgaar in ca. 8 min. in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
  • Verdeel de sperzieboontjes in 4 gelijke delen. Wikkel elke portie in een lapje ontbijtspek. Zet opzij.

Rode portsaus

  • Bak de uien, paddenstoelen en kruiden ongeveer 4 min. in boter aan Blus af met de port, de wijn en de wildfond. Laat tot de helft inkoken.
  • Verkruimel (zeer fijn) de ontbijtkoek erover en laat oplossen. Laat wegsmelten.
  • Kruid de saus af met peper en zout.

Hertenbiefstuk

  • Kruid de biefstukjes met peper en zout.
  • Verhit olie en een klontje (room)boter in een koekenpan. Bak de biefstukken (afhankelijk van de dikte en je voorkeur van garing) in ongeveer 2 min. om en om gaar. Haal de biefstukjes uit de pan. Laat een 2-tal min. rusten onder aluminiumfolie.

 Afwerking

  • Verwarm de borden voor.
  • Snij de hertenbiefstuk in mooie plakjes van ca. 1cm.
  • Schik de hertenbiefstuklapjes op het bord.
  • Schik de aardappelpuree, de boontjes en een peertje er bij. Schep wat rode portsaus over het vlees.

 

Notes

Stoofpeertje

  • Tijdens de eindejaarsperiode kan je in de supermarkten soms wel ‘het’ stoofpeertje ‘Gieser Wilderman’ vinden. Dit zijn kleine peertjes. Het wild is al eerder te koop en dan heb je dit speciaal peertje niet. Ik heb hier Doyenne gebruikt (de kleinste peren gekozen). De peren zijn wat groter dan de Gieser Wilderman en hebben een langere stooftijd nodig (ca. 90 min.).

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

15 maart 2020