Griekse groente-tomatenrijst met feta, Griekse kofta en tzatziki
Description
2
Scale
Ingredients
| Groente-tomatenrijst | |
| Feta (g) | 50 |
| Rijst (g) | 125 |
| Courgette, in blokjes (st) | 1 |
| Puntpaprika, in blokjes (st) | 1 |
| Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
| Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
| Doperwten (g) | 75 |
| Tomatenblokjes, uit blik (g) | 200 |
| Kippenbouillonblokje (st) | ½ |
| Citroensap | |
| Kofta | |
| Gemengd gehakt (g) | 250 |
| Sjalot, fijngesnipperd | 1 |
| Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
| Muntblaadjes, fijngesnipperd (st) | 3 |
| Peterselie, fijngesnipperd (el) | 1 |
| Kaneelpoeder (thl) | ¼ |
| Komijnpoeder (thl) | ¼ |
| Nootmuskaat (thl) | ¼ |
| Pijnboompitjes (thl) | 2 |
| Tzatziki | |
| Volle Griekse yoghurt (ml) | 250 |
| Komkommer, grof geraspt (st) | ½ |
| Knoflook, uitgeperst (t) | 1 |
| Dille, fijngesnipperd (el) | 1 |
| Munt, fijngesnipperd (blaadjes) | 3 |
| Citroensap | |
| Olijfolie | |
| Peper, zout |
Instructions
Griekse groente-tomatenrijst
- Stoof de ui in olijfolie aan. Voeg daarna de knoflook, de courgettes en de paprikablokjes toe. Laat een 5-tal min. meestoven.
- Voeg de doperwten toe en laat even opwarmen.
- Doe de rijst erbij. Roer goed om en bak de rijst even mee.
- Overgiet met175 ml warm water. Verkruimel er het bouillonblokje over.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Laat alles garen tot de rijst gaar (afhankelijk van de gekozen rijst kan dit van 8 tot 20 min. zijn) en de groenten beetgaar zijn.
- Kruid af met peper en zout. Voeg wat citroensap toe.
Kofta
- Meng het gehakt met de sjalot, de muntblaadjes, de peterselie, het kaneel- en komijnpoeder, de nootmuskaat en de pijnboompitjes. Meng alles onder elkaar.
- Kruid af met peper en zout.
- Verdeel het gehakt in gelijke porties (ca. 4). Vorm een lange gehaktballen mee (kofta).
- Bak de kofta eerst in olijfolie rondom bruin. Laat vervolgens op een zacht vuurtje verder garen. Voeg eventueel wat water toe.
Tzatziki
- Bestrooi de grof geraspte komkommer met grof zout. Duw alles goed aan en laat enige tijd trekken.
- Knijp het vocht uit de komkommer en voeg deze bij de youghurt.
- Voeg de knoflook, de dille en de peterselie toe.
- Roer goed om.
- Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
- Kruid af met peper en zout.
- Breng op smaak met citroensap.
Afwerking
- Schep de rijst op de borden.
- Verkruimel er wat fetakaas over.
- Serveer met de kofta en tzatziki.