Griekse groente-tomatenrijst met feta, Griekse kofta en tzatziki

, , , , , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Griekse groente-tomatenrijst met feta, Griekse kofta en tzatziki


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Groente-tomatenrijst  
Feta (g) 50
Rijst (g) 125
Courgette, in blokjes (st) 1
Puntpaprika, in blokjes (st) 1
Ui, fijngesnipperd (st) 1
Knoflook, fijngesnipperd (t) 1
Doperwten (g) 75
Tomatenblokjes, uit blik (g) 200
Kippenbouillonblokje (st) ½
Citroensap  
Kofta  
Gemengd gehakt (g) 250
Sjalot, fijngesnipperd 1
Knoflook, fijngesnipperd (t) 1
Muntblaadjes, fijngesnipperd (st) 3
Peterselie, fijngesnipperd (el) 1
Kaneelpoeder (thl) ¼
Komijnpoeder (thl) ¼
Nootmuskaat (thl) ¼
Pijnboompitjes (thl) 2
Tzatziki  
Volle Griekse yoghurt (ml) 250
Komkommer, grof geraspt (st) ½
Knoflook, uitgeperst (t) 1
Dille, fijngesnipperd (el) 1
Munt, fijngesnipperd (blaadjes) 3
Citroensap  
 
Olijfolie  
Peper, zout  

Instructions

Griekse groente-tomatenrijst

  • Stoof de ui in olijfolie aan. Voeg daarna de knoflook, de courgettes en de paprikablokjes toe. Laat een 5-tal min. meestoven.
  • Voeg de doperwten toe en laat even opwarmen.
  • Doe de rijst erbij. Roer goed om en bak de rijst even mee.
  • Overgiet met175 ml warm water. Verkruimel er het bouillonblokje over.
  • Voeg de tomatenblokjes toe.
  • Laat alles garen tot de rijst gaar (afhankelijk van de gekozen rijst kan dit van 8 tot 20 min. zijn) en de groenten beetgaar zijn.
  • Kruid af met peper en zout. Voeg wat citroensap toe.

Kofta

  • Meng het gehakt met de sjalot, de muntblaadjes, de peterselie, het kaneel- en komijnpoeder, de nootmuskaat en de pijnboompitjes. Meng alles onder elkaar.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Verdeel het gehakt in gelijke porties (ca. 4). Vorm een lange gehaktballen mee (kofta).
  • Bak de kofta eerst in olijfolie rondom bruin. Laat vervolgens op een zacht vuurtje verder garen. Voeg eventueel wat water toe.

Tzatziki

  • Bestrooi de grof geraspte komkommer met grof zout. Duw alles goed aan en laat enige tijd trekken.
  • Knijp het vocht uit de komkommer en voeg deze bij de youghurt.
  • Voeg de knoflook, de dille en de peterselie toe.
  • Roer goed om.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Breng op smaak met citroensap.

Afwerking

  • Schep de rijst op de borden.
  • Verkruimel er wat fetakaas over.
  • Serveer met de kofta en tzatziki.

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

5 juni 2020