Griekse groente-tomatenrijst met feta, Griekse kofta en tzatziki
Description
2
Scale
Ingredients
Groente-tomatenrijst | |
Feta (g) | 50 |
Rijst (g) | 125 |
Courgette, in blokjes (st) | 1 |
Puntpaprika, in blokjes (st) | 1 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Doperwten (g) | 75 |
Tomatenblokjes, uit blik (g) | 200 |
Kippenbouillonblokje (st) | ½ |
Citroensap | |
Kofta | |
Gemengd gehakt (g) | 250 |
Sjalot, fijngesnipperd | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Muntblaadjes, fijngesnipperd (st) | 3 |
Peterselie, fijngesnipperd (el) | 1 |
Kaneelpoeder (thl) | ¼ |
Komijnpoeder (thl) | ¼ |
Nootmuskaat (thl) | ¼ |
Pijnboompitjes (thl) | 2 |
Tzatziki | |
Volle Griekse yoghurt (ml) | 250 |
Komkommer, grof geraspt (st) | ½ |
Knoflook, uitgeperst (t) | 1 |
Dille, fijngesnipperd (el) | 1 |
Munt, fijngesnipperd (blaadjes) | 3 |
Citroensap | |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Griekse groente-tomatenrijst
- Stoof de ui in olijfolie aan. Voeg daarna de knoflook, de courgettes en de paprikablokjes toe. Laat een 5-tal min. meestoven.
- Voeg de doperwten toe en laat even opwarmen.
- Doe de rijst erbij. Roer goed om en bak de rijst even mee.
- Overgiet met175 ml warm water. Verkruimel er het bouillonblokje over.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Laat alles garen tot de rijst gaar (afhankelijk van de gekozen rijst kan dit van 8 tot 20 min. zijn) en de groenten beetgaar zijn.
- Kruid af met peper en zout. Voeg wat citroensap toe.
Kofta
- Meng het gehakt met de sjalot, de muntblaadjes, de peterselie, het kaneel- en komijnpoeder, de nootmuskaat en de pijnboompitjes. Meng alles onder elkaar.
- Kruid af met peper en zout.
- Verdeel het gehakt in gelijke porties (ca. 4). Vorm een lange gehaktballen mee (kofta).
- Bak de kofta eerst in olijfolie rondom bruin. Laat vervolgens op een zacht vuurtje verder garen. Voeg eventueel wat water toe.
Tzatziki
- Bestrooi de grof geraspte komkommer met grof zout. Duw alles goed aan en laat enige tijd trekken.
- Knijp het vocht uit de komkommer en voeg deze bij de youghurt.
- Voeg de knoflook, de dille en de peterselie toe.
- Roer goed om.
- Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
- Kruid af met peper en zout.
- Breng op smaak met citroensap.
Afwerking
- Schep de rijst op de borden.
- Verkruimel er wat fetakaas over.
- Serveer met de kofta en tzatziki.