Gratin dauphinois met wortelen, zelfgemaakte hamburger
Description
2
Maak je het recept voor meer personen, maak een aardappelgratin en serveer de groenten apart.
De aardappelen zijn voorgekookt om de baktijd in de oven in te korten. In de traditionele gratin dauphinois worden rauwe aardappelen gebruikt.
Ingredients
Vastkokende aardappelen (g) | 400 |
Gemalen kaas (g) | 75 |
Melk (ml) | 200 |
Room (ml) | 200 |
Knoflook, gekneusd (t) | 1 |
Tijm (takje) | 1 |
Laurier (st) | 1 |
Rozemarijn (takje) | 0.5 |
Wortelen, in blokjes (g) | 400 |
Ui, in ringen (st) | 1 |
Gemengd gehakt (g) | 200 |
Zwarte Woud ham (sneetjes) | 2 |
Boter | |
Olijfolie | |
Nootmuskaat | |
Paprikapoeder (thl | 1 |
Foelie | snufje |
Peterselie (gedroogd) (el) | 1 |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Saus
- Verwarm de melk samen met de room, de rozemarijn, de knoflookteen, het laurierblad en de tijm. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Breng tegen het kookpunt. Laat enige tijd op een zacht vuur trekken.
- Zeef het mengsel. Vang de melk en de room op.
Aardappel
- Kook de aardappels beetgaar in licht gezouten water. Giet af en stoom droog.
- Laat de aardappels wat afkoelen. Snij ze in dunne plakjes.
Ui
- Stoof de uienringen in olijfolie gaar.
Wortelen
- Kook de wortelblokjes in licht gezouten water beetgaar.
- Giet af.
- Voeg de wortelen bij de uienringen. Meng goed onder elkaar. Kruid af met peper en zout.
Ovenschotel
- Smeer een passende ovenschotel in met boter.
- Leg de aardappelschijfjes (dakpansgewijs) op de bodem.
- Verdeel hierover het ui-wortelmengsel (zonder vetstof of vocht).
- Giet er de melk-roommengsel over tot de aardappels onderstaan.
- Bestrooi het geheel met de gemalen kaas.
- Zet de schotel ca. 20 min. in de oven. Controleer de gaarheid van de aardappels (Prik met een aardappelschilmesje.)
Hamburgers
- Kruid het gehakt met een snufje foelie, het paprikapoeder, de peterselie, peper en zout. Meng alles goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in de helft.
- Rol een bal en vorm een hamburger van ca. 1 cm dikte.
- Pak de hamburger in met een plakje Zwarte Woud ham.
- Bak de hamburger op een rustig vuur in wat olie goudbruin en gaar.