Gevulde ui met gehakt, tomatensaus, tomaten-komkommersalade
Description
2
Salie vind ik een lekker kruid. Een duidelijke smaak, maar zacht en zoet. Mijn echtgenoot is in het algemeen niet voor kruiden, dus voor hem zit er in het gehakt teveel salie. Salie kan je niet achteraf toevoegen, dus moet er gekozen worden: wel die hoeveelheid salie gebruiken of niet.
In de winkel viel mijn oog op een mega grote ui. Het bordje dat er bij stond geeft aan dat het om ‘Spaanse uien’ gaat. Ik had ze nog nooit gezien. Een ideale ui om op te vullen! Een Spaanse ui is voldoende voor 2 personen. Ze zijn helaas niet overal verkrijgbaar. Geen nood. Kies zoete uien of rode uien om op te vullen. Zoek de grootste exemplaren uit. Reken dan op 2 uien per persoon.
De buitenste schaal van de ui is na het bakken wat taai. Deze hoef je dan ook niet op te eten.
Bij de gevulde ui past elk aardappelgerecht.
Ingredients
Gemengd gehakt (g) | 250 |
Spaanse ui (st) | 1 |
Venkelzaad, geplet (thl) | 1/4 |
Ansjovis, gezouten (st) | 1 |
Salie, fijngesnipperd (blaadjes) | 4 |
Chilipoeder | Snufje |
Geraspte kaas (g) | 50 |
Sjalot, fijngesnipperd (st) | 1 |
Knoflook, fijngesnipperd (st) | 1 |
Tomaten (st) | 2 |
Tijm (takje) | 1 |
Laurier (blaadje) | 1 |
Komkommer, in grove stukken (st) | 1/3 |
Wit brood, oud, in blokjes (stt) | 1 |
Rode wijnazijn | |
Peterselie, fijngesneden (el) | 1 |
Balsamicoazijn | |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Ui
- Verwijder de schil. Snij de ui zowel aan de bovenkant als aan de onderkant recht af zodat de ui kan blijven staan.
- Snij de ui in de helft.
- Hol de ui met een parisiennelepel ui. Laat minimaal de buitenste twee schalen van de ui intact. Zorg dat je de bodem niet doorboort.
- Besproei de ui aan de buitenkant met wat olijfolie. Zet de uien in een passende ovenschaal.
Vulling
- Mix hetgeen je uit de ui geschept hebt in een blender tot moes.
- Fruit de moes in olijfolie.
- Voeg de ansjovis toe en laat deze smelten.
- Voeg de geplette venkelzaadjes, de fijngesnipperde salie en een snufje chilipoeder toe.
- Doe het gehakt in een mengkom en voeg de uienmoes toe. Meng goed onder elkaar.
- Kruid af met peper en zout.
- Vul de uien met het gehaktmengsel. Er mag een torentje van gehakt gemaakt worden.
- Verdeel de geraspte kaas over de uien.
- Laat de gevulde ui gedurende 45 min. garen in de oven.
Tomatensaus
- Stoof de sjalot in olijfolie aan. Voeg dan de knoflook toe en fruit deze even mee.
- Voeg 1 fijngesneden tomaat samen met het takje tijm en het blaadje laurier toe.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg een beetje water toe en laat het geheel garen. De tomatenblokjes mogen herkenbaar blijven.
Tomaten-komkommersalade
- Doe een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak de broodbrokjes krokant aan beide zijden. Laat de broodbrokjes uitlekken op keukenpapier.
- Snij 1 tomaat in grove stukken. Meng de tomaten met de komkommer.
- Breng het slaatje op smaak met peper, zout, olijfolie en een beetje rode wijnazijn.
- Schep er de peterselie onder.
Afwerking
- Zet voor ieder een halve gevulde ui op een bord. Bedruppel de ui met goede balsamicoazijn.
- Voeg de croutons bij de salade.
- Geef ieder wat van de tomatensaus (warm) en de frisse tomaten-komkommersalade.
- Geef er gekookte aardappelen, frietjes, kroketten of aardappelpuree bij.