Gevulde aubergine met parelcouscous, tomaten en champignons

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Gevulde aubergine met parelcouscous, tomaten en champignons


  • Author: Annelies

Description

2

Dit gerecht heb ik in Coronatijd gemaakt. De aubergine was helaas enkel in bio uitvoering te vinden in de supermarkt. De rest niet geleverd of uitverkocht? Blijkbaar hoort bio veel kleiner te zijn dan niet-bio. Dus ik moest voor een oplossing zorgen.

De vulling paste niet in die piepkleine aubergine. De rest van de vulling werd apart geserveerd.

Om voor een ‘volle’ maaltijd te zorgen (wegens het gebrek aan auberginevlees), heb ik kalfslapjes – in plakjes gesneden – erbij geserveerd. Ik heb dit in de receptuur opgenomen, maar als je een goede aubergine hebt met voldoende vruchtvlees, is dit lapje kalfsvlees niet nodig.

Je vindt veel recepten met aubergine en gehakt en/of feta. Dat zijn mogelijkheden. Met de vulling van aubergines kan je spelen! Gebruik je fantasie.


Scale

Ingredients

Kalfslapjes (125 g)/pp) (st) 2
Aubergine, in de lente gehalveerd (st) 1
Parelcouscous (g) 125
Tomaat, in kleine blokjes (st) 2
Ui, fijngesnipperd (st) 1
Kastanjechampignons, in blokjes (g) 250
Peterselie (el) 1
Paneermeel  
Tijm (thl) 1
Witte wijn scheutje
Olijfolie  
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Geef kruisgewijze inkepingen in het vruchtvlees van de aubergine. Besproei met een beetje olie.
  • Zet de aubergine ca. 20 min. in de voorverwarmde oven om het vruchtvlees te laten garen.
  • Schraap het vruchtvlees er uit. Zorg ervoor dat de aubergineschaal niet beschadigd wordt, want dit wordt de ‘ovenschaal’ van je gerecht.

Parelcouscous

  • Kook de parelcouscous volgens receptuur gaar in licht gezouten water.
  • Giet af.

Groenten

  • Stoof de uien in olijfolie glazig.
  • Voeg wat extra olijfolie toe en bak de champignons op een hoog vuur goudbruin. Als de champignons vocht afgeven, zijn ze gaar.
  • Voeg dan onmiddellijk het fijngesneden auberginevlees, de fijn gesneden tomaten, de peterselie, de witte wijn, de tijm, zout en peper toe.
  • Roer goed door. Kook het geheel gaar en laat zoveel mogelijk vocht verdampen zodat er een compacte, niet te natte  vulling voor de aubergine ontstaat.

Samenstelling

  • Doe een beetje parelcouscous in de aubergine.
  • Vul verder af met de groentemengeling.
  • Bedek het geheel met paneermeel.
  • Zet de aubergine in de oven om een mooi goudbruin korstje te krijgen.  Controleer na 5 min.

Kalfslapjes

  • Kruid de kalfslapjes met peper en zout.
  • Bak in olijfolie tot de gewenste gaarheid.
  • Snij in schuinweg gelijkmatige plakken van het kalfsvlees.

Afwerking

  • Serveer de gevulde aubergine met de rest van de parelcouscous en de groenten, samen met de sneetjes kalsvlees.

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

16 mei 2020