Gesmoorde witlof met gelakt hammetje en aardappels met spek uit de oven
Description
2
Een hammetje bestaat voor een groot deel uit bot en vet. Reken daarom voor ieder één hammetje. Meestal weegt een hammetje rond de 400 g. Je kan het hammetje in z’n geheel op het bord leggen, of vooraf in plakjes snijden.
Heb je gewone soepgroenten in huis, dan kan je het jezelf gemakkelijk maken door deze te gebruiken om het hammetje in te koken.
Ingredients
Vastkokende aardappelen, middelgroot, ongeschild (st) | 4 |
Gerookt spek, niet te dun gesneden (plakjes) | 3 |
Witlof (st) | 4 |
Boter | |
Olijfolie | |
Tijm (takje) | 4 |
Graanmosterd (thl) | 1 |
Acaciahoning (el) | 4 |
Komijnzaad (el) | 1 |
Zwarte peperbolletjes (st) | 10 |
Comtékaas, blok (g) | 100 |
Hammetje koken | |
Hammetje, ca. 400 g/stuk (stuk) | 2 |
Prei, in ringen (st) | 1 |
Wortelen, in schijfjes (st) | 2 |
Ui, grof gesneden (st) | 2 |
Selder, in ringen (st) | 2 |
Peterselie (bussel) | 1/2 |
Tijm (takje) | 3 |
Laurier (blaadje) | 2 |
Rozemarijn (takje) | 1 |
Kruidnagel (st) | 1 |
Zwarte peperbollen, gekneusd (st) | 10 |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Doe ongeveer 2 l water in een pan.
- Voeg de peterselie, de selder; de tijm, de laurier, de rozemarijn, de kruidnagel, de zwarte peperbolletjes de prei en de wortelen samen met wat zout erbij.
- Breng het geheel aan de kook. Doe er dan de hammetjes in. Zorg dat het vlees onder staat.
- Breng terug aan de kook. Zet het vuur lager. Laat het geheel 1,5 uur sudderen.
- Na de kooktijd haal je de hammetjes uit de bouillon.
- Verwarm dan de oven voor op 200°C.
Spekaardappeltjes
- Kook de aardappelen een 5 min. voor in licht gezouten water.
- Laat ze een beetje afkoelen zodat je ze kan vasthouden.
- Steek op ca. 0,5 cm van de onderkant, overlangs, een satéprikker door de aardappel. Dat is een hulpmiddel om er voor te zorgen dat de aardappel niet volledig wordt doorgesneden. Maak insnijdingen in de aardappel tot op de satéprikker op 0,5 cm van elkaar.
- Snij het spek in repen. Steek in elke insnijding een stukje spek.
- Leg de aardappelen in een ovenschotel. Besprenkel ze goed met olijfolie. Kruid met peper en zout. Leg op elke aardappel een takje tijm.
- Zet de aardappels 45 min. in de oven. Let op: de hammetjes (na 15 min.) en de witlof (na 35 min.) moeten er ook nog bij komen.
Hammetje
- Leg de hammetjes in een ovenschaal.
- Meng de honing met de mosterd.
- Doe de komijnzaadjes en de peperbollen in de vijzel en stamp ze fijn.
- Strijk de hammetjes in met de lak. Bestrooi met kruidenmengeling uit de vijzel.
- Zet de hammetjes in de oven. Bestrijk ze elke 5 min. met de lak.
Gesmoorde witlof
- Snij de witlof in de lengte in de helft. Kruid de helften met peper, zout en nootmuskaat.
- Smelt boter in een koekenpan. Bak de witlof aan beide kanten aan. Laat onder deksel rustig verder garen.
- Leg de witlof in een passende ovenschaal. Rasp er de Comtékaas over.
- Zet de witlof de laatste 8 à 10 min. mee in de oven om te korsten.
Notes
Tip
- Heb je geen vijzel, gebruik dan gemalen komijn en grof gemalen peper.
- Laat de bouillon afkoelen. Schep het vet eraf. De bouillon is een goede basis voor een soepje.