Geroosterde spruitjes met rozemarijn, pompoenpuree en kipfilet uit de oven
Description
2
Scale
Ingredients
Knoflookolie (el) | 1 |
Rozemarijnnaaldjes, fijngehakt (thl) | 1/2 |
Citroen, zeste en sap van 1/2 citroen en 1/2 citroen in schijfjes (st) | 1 |
Spruitjes, gehalveerd (g) | 300 |
Ui,1 in grove stukken en 1 fijngesnipperd | 2 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Pecannoten (st) | 6 |
Pecorino of Parmezaanse kaas, geraspt (el) | 1 |
Pompoen (vruchtvlees), in blokjes (g) | 200 |
Aardappel, in blokjes (g) | 100 |
Kippenbouillon (ml) | 100 |
Laurierblaadje (st) | 1 |
Tijm (takje) | 1 |
Kipfilet (st) | 2 |
Instructions
Voorbereiding
- Verhit de oven tot 220 °C .
- Als de groenten er in gaan, zet de temperatuur dan op 200 °C.
- De spruitjes en de kip garen samen in de oven.
Kipfilet
- Kruid de kipfilets aan met wat peper en zout.
- Bak ze aan alle kanten goudbruin. De filets moeten nog niet gaar zijn.
- Leg de filets in een met olie ingestreken passende ovenschotel met deksel. Zet de filet in de oven en laat ca. 30 à 40 min. garen. De duur hangt af van de dikte van de filet.
- Leg voor de smaak de overblijvende 1/2 citroen, in schijfjes gesneden, bij de kip.
- Controleer na de eerste 20 min. de gaarte, hierna elke 10 min.
Spruitjes
- Giet de knoflookolie in een ondiepe braadslee, doe er de gehakte rozemarijn, de fijn geraspte citroenschil, de grof gesneden ui (uit elkaar getrokken), de knoflook en de gehalveerde spruitjes in.
- Meng onder elkaar zodat er overal olie aan hangt. Verdeel zo goed mogelijk in de braadslee.
- Zet de braadslee, samen met de kip, 20 à 30 min. in de oven.
- Schep halverwege nog eens om. Eventueel nog met wat olie bedruppelen.
- Kruid nog niet met zout omdat zout te veel vocht uit de groenten haalt. Kruid op het einde.
- Proef na 20 min. om te controleren of de spruitjes beetgaar zijn. Rooster verder indien nodig.
- Doe de spruitjes in een verwarmde schaal, strooi er de kaas over en schep goed om. Kruid af met peper en zout.
- Naar eigen smaak kan je er nog wat citroensap over druppelen.
Pompoenpuree
- Stoof het fijngesnipperd uitje in wat boter aan.
- Voeg de pompoen en de aardappel toe. Stoof even aan.
- Overgiet met de bouillon. Doe er een blaadje laurier en het takje tijm bij.
- Kook de pompoen- en de aardappelblokjes gaar.
- Giet af. Verwijder het blaadje laurier en het takje tijm.
- Pureer met een klontje boter. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
- Naar wens kan je er nog wat gemalen kaas bij doen (dezelfde kaas als deze die je voor de spruiten gebruikt).
Afwerking
Strooi bij het serveren wat geroosterde pecannoten over de spruitjes.
Notes
Tip
- Als je kipfilet zonder vel hebt gebruikt, dek de ovenschaal dan af met bakpapier. Neem een vel bakpapier en smeer het aan één kant in met boter. Leg het papier met de beboterde kant naar beneden bovenop de kip. Vouw vervolgens de randen van het bakpapier onder de filet zodat de kip helemaal bedekt is. Het bakpapier vervangt op die manier zo’n beetje het vel van de kip door ervoor te zorgen dat het vlees sappig blijft en niet uitdroogt
- Een kipfilet is gaar als de kerntemperatuur 70 °C is.