Geroosterde bloemkoolpuree met gebakken zalm
Description
2
De puree ziet er op foto niet sexy uit. Maar het gerecht is echt lekker.
Scale
Ingredients
Zalmfilet (liefst met vel, ca. 150 g) (st) | 2 |
Bloemkool (st) | 1/2 |
Bloemige aardappelen (g) | 500 |
Melk | |
Citroen, zeste (st) | ¼ |
Lent-ui, in ringen (st) | 2 |
Hazelnoten, grof gehakt (g) | 15 |
Ahornsiroop (el) | 1 |
Olijfolie | |
Boter | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bloemkool en hazelnoten
- Snij de bloemkool in plakken van ca. 1 cm (hoe dikker, hoe langer ze in de oven moeten garen). De stronken mogen er bij.
- Leg bakpapier in de ovenplaat. Vet deze in met olie.
- Leg de bloemkool uit elkaar op de bakplaat. Spuit olijfolie over de bloemkool. Verdeel voor de smaak een eetlepel boter (in kleine brokjes gesneden) over de plakken bloemkool.
- Rooster de bloemkool gedurende 20 min.
- Breng de oventemperatuur hierna naar 170 °C.
- Strooi de hazelnoten tussen de bloemkool.
- Smeer met een kwastje de ahornsiroop over de bloemkool.
- Laat nog 15 min. in de oven garen.
- Het kan zijn dat de bloemkoolstronken nog niet volledig gaar zijn. Laat je de bloemkool langer in de oven, dan is de kans er dat deze uitdroogt. Stoom daarom de groenten verder gaar in een bodempje water.
Aardappelen
- Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.
- Giet af en stoom droog.
- Maak een puree samen met een flinke klont boter en een scheut melk. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Pureer 3/4 van de bloemkool onder de puree. Neem hiervoor de grotere stukken.
- Schep de kleine stukjes bloemkool, een deel van de lente-ui en de citroenzeste onder de puree.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Zalm
- Kruid de zalm gul met peper en zout.
- Verhit een scheutje olijfolie met een klontje boter in de koekenpan.
- Bak de zalm eerst een 5-tal min. op de velkant lekker krokant.
- Draai de vis om en bak nog een 2-tal min. De zalm moet nog rozig zien binnenin. De baktijd hangt af van de dikte van de zalmmoot.
Afwerking
- Garneer de puree en de zalm met de rest van de lente-uitjes.