Gekonfijte citroenen
Description
- Gekonfijte of ingelegde citroenen worden in bijvoorbeeld in Marokkaanse gerechten verwerkt.
- Het basisrecept van gekonfijte citroen is voor alle bereidingen dezelfde. Met verschillende kruidenmengelingen kan je variaties maken.
- Vis ingelegde citroenen met een brandschone lepel uit de pot en spoel ze voor gebruik goed af. Schraap de pulp er met de pitjes uit (de pulp kun je nog door een zeef drukken; het opgevangen vocht kun je dan bijvoorbeeld voor een dressing gebruiken). Snijd de schil in fijne reepjes.
- Ingelegde citroenen kun je heel lang bewaren. Eenmaal geopend blijven de citroenen, in de koelkast, zeker 6 maanden (of zelfs langer) goed.
Scale
Ingredients
Biologische citroenen | 10 |
Grof zeezout (g) | 200 |
Laurierblaadje (st) | 3 |
Kaneelstokje (st) | 2 |
Steranijs (st) | 3 |
Zwarte peperkorrels (st) | 7 |
Korianderzaadjes (st) | 7 |
Gedroogde chilipepers (st) | 3 |
Instructions
- Zorg dat de glazen potten met schroefdeksel gesteriliseerd zijn. Pas eerst of je er wel een citroen inkrijgt!.
- Pers 5 citroenen uit en zet apart.
- Boen de rest van de citroenen goed schoon onder de kraan en maak ze droog. Snijd de citroenen in de lengte kruislings in; snijd niet helemaal door tot de onderkant zodat de 4 partjes nog aan elkaar blijven zitten.
- Bedek de bodem van de gesteriliseerde pot met een laagje zeezout. Vul de citroenen met 1 eetlepel zout. Doe ze (met een gesteriliseerde lepel) in de pot en druk ze stevig aan. Het is een beetje proppen, maar het is de bedoeling dat de citroenen dicht tegen elkaar komen te liggen.
- Verdeel de rest van het zeezout, de laurierblaadjes, kaneelstokjes, peperkorrels, korianderzaadjes (eventueel chilipepers en/of steranijs) over de pot. Giet het citroensap erbij en vul eventueel aan met water zodat de citroenen volledig onder staan.
- Sluit de pot goed af en laat de citroenen een maand (of iets langer) op een koele, donkere plaats staan. Draai af en toe de pot om.