Gehaktballetjes met kersen uit Aleppo (Syrië)
Description
2
Wij hebben onze ‘frikadellen met kriekjes’. Deze variant met tomatenpuree en ui is naar mijn smaak toch wat verfijnder. Zeker eens proberen.
Mijn recept komt uit een kookboek met Arabische recepten en heet hier ‘Kafta bil-qaraz’. Als ik op internet het gerecht opzoek, dan kom ik verschillende namen tegen: kafta bil-karaz, Kabab bil Karaz, Kebal b’il Karaz…’. Volgens Wikipedia is het gerecht oorspronkelijk uit Aleppo. Van daar is het uitgewaaid naar o.a. Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina en delen van Turkije. Vandaar de verschillende benamingen van het gerecht, en uiteraard ook de kleine variaties in het gerecht zelf.
Het gerecht wordt in de oorspronkelijke keuken met lamsgehakt gemaakt. Ik gebruik gemengd gehakt. Puur rundsgehakt kan ook, maar de balletjes zijn dan droger.
Het gerecht wordt geserveerd met Arabisch brood of rijst.
Ingredients
Ui, fijngesnipperd (st) | 2 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 2 |
Gemengd gehakt (g) | 300 |
Tomatenpuree (thl) | 4 |
Ei, geel (st) | 1 |
Paneermeel | |
Kaneel (thl) | ½ |
Kruidnagel (thl) | ½ |
Cayennepeper | Snufje |
Citroensap | |
Rijst (g) | 125 |
Zwarte kersen (krieken), ontpit (vers of diepvries) (g) | 250 |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- In de kriekentijd kan je verse krieken nemen. Deze ontpit je voor het eetgemak best vooraf.
- Gebruik je diepvrieskrieken, dan laat je de krieken ontdooien. Het sap mag bij de gehaktballetjes.
- Gebruik je krieken uit bokalen, dan giet je deze best af. Er zit te veel sap bij deze krieken.
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur in licht gezouten water gaar.
Gehaktballetjes en saus
- Meng het gehakt met het eigeel. Voeg de kaneel en de kruidnagel toe. Kruid af met peper en zout. Meng alles goed door elkaar. Voeg net zoveel paneermeel toe tot dat het gehakt goed kleeft.
- Rol gehaktballen ter grote van een golfbal.
- Laat de gehaktballen in gezouten water garen. Als de balletjes boven komen, zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
- Bak de balletjes aan alle kanten goudbruin in olijfolie.
- Voeg de tomatenpuree, de cayennepeper en 150 ml water toe. Kruid met peper en zout.
- Laat met het deksel op de pan 15 min. stoven.
Afwerking
- Laat de laatste 5 min. de kersen meestoven.
- Breng nog op smaak met wat citroensap, peper en zout.